SDA-SNSD: Još uvijek bez dogovora o mogućoj koaliciji

U Sarajevu je danas poslijepodne održan sastanak delegacija SDA i SNSD-a

6. Nov 2014. | 20:01 | D.R
31319


Sastanak pregovaračkih timova o uspostavi vlasti Stranke demokratske akcije i Saveza nezavisnih socijaldemokrata počeo je u 16 sati u centrali SDA u Sarajevu.

Kako se očekivalo, pregovarački timovi dviju stranaka su razgovarali o formiranju vlasti na državnom nivou, kao i o drugim aktuelnim pitanjima.

Nakon sastanka, kako je i najavljeno, održana je pres-konferencija na kojoj su izneseni stavovi i zajednički ciljevi ovih dviju stranaka.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović kazao je da je održan „sadržajan“ sastanak sa delegacijom SNSD-a i da je sagledano stanje u zemlji da bi se napravile promjene koje bi osigurale bolju budućnost.

"SDA smatra da je potrebna promjena retorike kako bismo stvorili bolji ambijent u zemlji, sigurnost, stabilnost koja će osigurati i bolji poslovni ambijent za privlačenje stranih investicija i kapitala", – rekao je Izetbegović.

U principu, kazao je on, nije bilo značajnijih razmimoiloženja u mišljenima i stavovima i „samo su se složili da je problem u detaljima“.

"Kada je u pitanju evropski put, slažemo da se je potrebno dogovoriti koordinacioni mehanizam, a u vremenu koje je pred nama svakako trebamo riješiti i pitanje presude Sejdić- Finci. U vezi s NATO-om i SNSD se slaže da treba napraviti iskorak koji će omogućiti preuzimanje MAP-a", – izjavio je Izetbegović.

Istakao je da u vezi sa korupcijom i organiziranim kriminalom također imaju slične poglede i da bi trebalo izvršiti određene izmjene u pravosuđu.

Kada je u pitanju privreda i zapošljavanje, slažemo se, kazao je Izetbegović, da treba napraviti set hitnih mjera koje će osigurati brzi opravak privrede.

"SDA insistira na mjerama koje će omogućiti efektivne mehanizme za adekvatno obrazovanje, a i tu se SNSD slaže s nama" – kazao je Izetbegović.

I predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je da je svakako prioritet rješavanje presude Sejdić- Finci, te set ekonomskih reformi koje bi zemlju pokrenule „nabolje“.

Dodik je rekao da je upoznao Izetbegovića o informacijama da SNSD već ima vlast sa partnerima u RS-u i da bi ona trebala biti formirana do nove godine.

"Obavijestio sam Izetbegovića da SNSD sa svojim partnerima ima vlast u Republici Srpskoj", – naglasio je Dodik.

On je potvrdio da mu je u SDA preneseno da nemaju odluke ko će biti partner iz RS-a u formiranju vlasti, rekavši da „oni nisu došli ovdje da bi se ubacivali“.

Kazao je da je u Federaciji situacija nešto drugačija, ali da vjeruje da bi se vlast u državi mogla formirati do marta naredne godine.

(Agencija FENA)

Na vrh