SDA traži hitne mjere štednje za spas države

"Stranka demokratske akcije (SDA) tražit će ukidanje takozvanog bijelog hljeba na svim nivoima izvršne i zakonodavne vlasti. Tražit ćemo ukidanje naknada za rad u komisijama. Tražit ćemo da se troškovi za službena putovanja, telefone i sl., smanje najmanje za 30 posto, a broj savjetnika na svim nivoima vlasti za najmanje 50 posto", poručio je Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA na konferenciji za novinare koja je u sjedištu ove stranke završena prije nekoliko trenutaka, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP)

7. Mar 2014. | 19:47 | S.H
19845

Ovo su samo neke od mjera štednje, rekao je Džaferović, koje je SDA usvojila na današnjoj sjednici Predsjedništva ove stranke, kako bi BiH što prije izašla iz krize.

“Tražit ćemo partnere sa kojima ćemo provoditi mjere štednje na svim nivoima vlasti. Ali, ukoliko naš prijedlog mjera ne bude usvojen u institucijama, kadrovi SDA će sami poduzeti mjere štednje”, poručio je Džaferović.

Prijedlog mjera za pomoć privredi, zapošljavanju, smanjenju javne potrošnje i pomoć socijalnoj zaštiti u BiH, koje je Predsjedništvo SDA donijelo na današnjoj sjednici podrazumijeva i to da najveća plata može biti do maksimalnih pet prosječnih plata, i to za članove Predsjedništva BiH, dok bi plata načelnika općine mogla iznositi maksimalno dvije do tri prosječne plate, zavisno od broja stanovnika i broja zaposlenih u toj općini.

“Tražit ćemo zabranu nabavke novih službenih vozila do daljnjeg, izuzev vozila za policiju, vatrogasnih vozila i vozila hitne pomoći”, rekao je Džaferović, dodajući da će SDA tražiti da službeno vozilo se smije biti skuplje od 40.000 KM.

“Predsjedništvo SDA zaključilo je da Vlada FBiH treba očuvati kontinuitet u svom funkcionisanju, a sve radi održavanja ukupnog života u FBiH, isplate invalidnina, penzija i plata”, poručio je Džaferović.

On je pozvao građane da svoje nezadovoljstvo ne iskazuju blokiranjem sobraćajnica, jer je time BiH već načinjena značajna materijalna šteta. Pozvao je građane da proteste vrše u skladu sa zakonom i na mjestima koji neće ometati odvijanje svakodneg života u gradu.

(Agencije)

Oznake: >

Na vrh