SDF: Trebaju nam još četiri mjeseca od porazimo ISIL u Raqqi

12. Aug 2017. | 07:57 | NV
sdf

Sirijske demokratske snage (SDF), koje čine uglavnom sirijski Kurdi i koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, vode teške borbe protiv terorista ISIL-a u gradu Raqqi, koji je bio de facto glavni grad ISIL-a.

Komandant SDF Hafal Jabbar je medijima saopštio da će njegovim vojnicima trebati još četiri mjeseca da poraze ISIL i ovladaju ovim gradom na sjeveru Sirije.

Dalje, Jabbar je saopštio da njegove snage kontrolišu oko 50% grada, a da je ISIL zbijen u sami centar grada.

Borba za Raqqu je postala teža nego li su očekivali mnogi jer ISIL pruča grčevit otpor. Prije dva dana ISIL-ova agencija “Amaq” je saopštila da je u bici za Raqqu usmrćeno preko hiljadu vojnika SDF-a, a od čega njih petina je nastradala od snajpera. SDF poriče te tvrdnje i kaže da ISIL preuveličava brojeve. Prokurdski mediji barataju podatkom od oko tri stotine nastradalih pripadnika SDF u bici za Raqqu.

SAD pomažu SDF i zračnim udarima. Tokom 10. augusta za samo 24 sata američki avioni su izveli 33 akcije, javljaju bliskoistočni mediji i dodaju da u ovim američkim akcijama ima veliki broj nastradalih civila.

Sa druge strane, ISIL je se odlučio na borbu do smrti. Iako je grad već mjesecima pod opsadom i desetinama kilometara odmaknut od ostatka ISIL-ovih snaga, fanatizam koji pokazuju u borbama SDF spriječava da brzo napreduje. Desetine napada bombašima samoubicama u vozilima napunjenim eksplozivom, snajperska vatra i urbano ratovanje sirijskim Kurdima nanosi teške gubitke.

Bitka za sami grad Raqqu počela je polovinom mjeseca maja, a mjesecima ranije SDF je zajedno sa američkim “savjetnicima” vršio operacije u okolini samoga grada kako bi pripremili teren za završnu operaciju.

 

NV / foto SDF press

Na vrh