SDP BiH: Pozivamo Konakovića da prijavi kriminal, tužilaštva moraju reagirati po službenoj dužnosti

10. Feb 2018. | 12:23 | NV
nermin-niksic(11)

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković potvrdio je sinoć na Face TV da je donio odluku o napuštanju Stranke demokratske akcije (SDA) te da je i nekoliko zastupnika u Skupštini KS napustilo Klub te stranke.

Odluku o ostavci još nije zvanično saopćio organima stranke.

Konaković je svoj potez objasnio kao njegovu borbu protiv sistema koji ne funkcioniše i koji pravi štetu društvu i države.

“Znam i odgovorno tvrdim da je to što rade na štetu društva, na štetu države koju smo mi branili. Ne može se upravljati javnom imovinom kao svojom i iz nje izvlačiti resurse i zapošljavati ljude. To ova zemlja nije zaslužila”, rekao je Konaković.

Izjavio je da mu je u SDA najviše zasmetalo to što stranka brani one koje je i sam uhvatio u nepravdi.

Iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine pozdravili su izjave premijera Konakovića, “jer je kao premijer odlučio javno progovoriti o prisustvu kriminala u javnim preduzećima Kantona Sarajeva”. Iz te partije Konakovića su pozvali da kriminal prijavi nadležnim institucijama.

“Pozivamo premijera Konakovića da javnost i nadležne organe upozna sa svojim saznanjima o kriminalnim radnjama kadrova SDA u javnim preduzećima i da službeno podnese krivične prijave protiv svih za koje ima saznanja da su radili suprotno zakonu, a posebno za one koji su to radili sa političkom podrškom”, saopćeno je iz SDP-a.

Iz te partije dalje upozoravaju da “imajući u vidu težinu javno iznesenih kvalifikacija od strane Konakovića, istražni organi imaju obavezu i dužnost po službenoj dužnosti pokrenuti istražne radnje i postupke protiv odgovornih.“

Iz SDP-a se nadaju da Konakovićeva upozorenja o kriminalu u javnim preduzećima neće ostati na nivou političkog marketinga. Podsjetili su da je premijer najavio odlučnu borbu protiv nelegalnih korisnika vode u Sarajevu kao i to da će javno objaviti spisak tajkuna i hotelijera bliskih SDA koji kradu vodu u milionskim iznosima, ali da javnosti ipak nije pokazan takav spisak.

 

NV / NAO

Na vrh