SDP će obezbijediti besplatne udžbenike za sve osnovce u Republici Srpskoj

11. Mar 2018. | 08:41 | NV
peric

Član Glavnog odbora SDP BIH Dositej Perić na jučerašnjoj konferenciji za novinare pozvao je aktuelnu vlast da obezbijedi besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj od prvog do devetog razreda.

Perić je najavio da će SDP od 2. do 7. aprila u svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj organizovati potpisivanje peticije i prikupljanje 3.000 potrebnih potpisa za pokretanje parlamentarne inicijative za besplatne udžbenike za sve osnovce u Republici Srpskoj.

“Osnovne škole u Republici Srpskoj u školskoj 2016/17 godini pohađalo je ukupno 92.615 đaka, a cijena jednog kompleta udžbenika kreće se od 90 do 156,5 KM. To znači da je za besplatne udžbenike za svako dijete potrebno izdvojiti oko 12,5 miliona KM. Obezbijeđeni udžbenici bili bi osnovno sredstvo za rad u osnovnim školama Republike Srpske i dočekivali bi učenike u njihovim školskim klupama, a svake godine bi se shodno potrebama mjenjali samo oštećeni udžbenici koji nisu adekvatni za rad”, rekao je Perić.

Ukoliko aktuelna vlast ne podrži ovu inicijativu, dodao je Perić, SDP će poslije oktobarskih izbora kada dođe na vlast, obezbijediti besplatne udžbenike za sve osnovce u RS.

 

NV / NAP

Na vrh