SDP, DF i HDZ 1990 traže hitnu sjednicu Federalnog parlamenta: Utvrditi registar boraca

17. Feb 2018. | 09:08 | NV
parlament fbih1(6)

Klubovi SDP-a BiH, DF-a i HDZ 1990 zajedno su zatražili održavanje hitne sjednice Parlamenta Federacije BiH, na kojoj bi se raspravljalo o “stanju i položaju boračke populacije”, piše agencija Patria.

Klubovi te tri stranke hitnu sjednicu Parlamenta zatražili su na inicijativu demobilisanih boraca koji već devet mjeseci protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, kako ne bi došlo do blokade graničnih prelaza najavljene za 28. februar.

“Registar boraca mora obuhvatiti kompletan put za svakog borca ARBiH i HVO-a – od momenta mobilizacije, do konačnog završetka rata i demobilizacije. Iz tog spiska treba da se vidi ratni put svakog boraca, poput podataka kojoj je jedinici pripadao, u kojem periodu je bio pripadnik jedinice, ko mu je bio komadant, te koju je dužnost obavlja”, navodi se u zahtjevu za održavanje hitne sjednice Federalnog parlamenta.

Inicijatori ovog pitanja smatraju da bi jedan takav registar pokazao mnoga nečasna djela, lažni borci bili bi otkriveni, a otkrilo bi se i ko ih je uvodio u boračke registre.

“Istinski borci, kojih ima oko 280.000 time bi dobili svoju satisfakciju, a kasnije i materijalnu nadoknadu koja im pripada i koju su zaslužili”, navodi se u zahtevu za održavanje hitne sjednice.

Vlada FBiH iz godišnjeg budžeta, koji iznosi oko 2,7 milijardi KM, 570 miliona KM izdavaja za boračko-invalidsku zaštitu.

Borci koji protestuju pred zgradom Vlade smatraju da najveći dio tog novca završi kod onih koji se nisu borili u ratu, dok su istinski borci na rubu siromaštva.

 

NV / NAP

Na vrh