SDP, DF, SBB, NS: Neprihvatljiv dokument CIK-a o popunjavanju Doma naroda PFBiH, ovo je udar na BiH

23. Feb 2018. | 14:57 | NV
sdp(65)

U centrali SDP BiH održan je sastanak delegacija ove stranke, DF-a, SBB-a i Naše stranke o nametanju rješenja za popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH.

Potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović Arapović kazala je da rezolutno traže od Centralne izborne komisije da obustavi i odbaci odluku o popuni Doma naroda.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić kazao je da je nedopustivo da su se pojedini članovi CIK-a stavili iznad Ustava.

“Danas na sjednici Kolegija nije bilo većine za uvrštavanje na dnevni red spornih odluka. Vrlo je indikativno da u trenutku dok EU i Ambasada SAD pokušavaju privoliti stranke na kompromis CIK to sve nipodaštava. Ovo je pokušaj udara na BiH i bez obzira što u zakonu stoji da imaju imunitet da rade to, izlaze iz svoje nadležnosti”, smatra Nikšić.

Nikšić je dodao i da očekuju da se oglasi visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko te da reagira, kao i da u SDA odluče šta žele, da li BiH ili će i dalje biti uz HDZ BiH.

“Ukoliko se nastavi ovaj proces u CIK-u, mi ćemo razmisliti da se povučemo iz Parlamenta”, kazao je Nikšić.

Predsjednik DF-a Željko Komšić kazao je da mu je drago što je Kolegij CIK-a odbio razmatrati ova dva dokumenta.

“Možete li vjerovati da za Goražde nije predviđeno da iko uđe kao da niko tamo ne živi. Ko je šta s kim dogovarao ja ne znam. Ja pozivam predsjednicu CIK-a da kaže je li ovo dogovoreno na sastanku s Borjanom Krišto. Neka izađe javno i kaže šta je posrijedi. Meni će biti drago ako se ljudi u CIK-u vrate ustavnom djelovanju i da poštuju volju izbora građana ma koga oni izabrali”, kazao je Komšić.

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke kazao je da su reagirali jer se radi o dokumentu koji je CIK namjeravao usvojiti, a napravio bi građane drugog ili trećeg reda.

“Danas s nama osim opozicije imamo i stranku iz vlasti. Nadam se da će biti još onih koji će se priključiti. Meni je drago da je HDZ BiH izašao s ovim jer je sada vidljivo šta oni žele. Ako ovo uspijemo zaustaviti to će biti naša pobjeda pred onu konačnu 2018.”, kazao je Kojović.

Predstavnici sve četiri stranke danas su imale zajednički stav oko ovog pitanja.

 

NV / NAP

Na vrh