SDP neće podržati Zakon o akcizama koji će dovesti do lančanih poskupljenja

19. Apr 2017. | 17:16 | NV
parlament2017

“Povodom sve češćih špekulacija o tome kako Stranka demokratske akcije kupuje opozicione zastupnike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za usvajanje Zakona o akcizama, a u što apsolutno ne sumnjamo, želimo naglasiti kako će Klub poslanika Socijaldemokratske partije BiH i na sutrašnjoj sjednici Parlamenta još jednom glasati protiv usvajanja ovog Zakona”, saopšteno je iz SDP BiH. U saopštenju dalje se kaže:

“Zato, da bi izbjegli bilo kakve špekulacije, želimo obavijestiti javnost da Mirsad Mešić, šef Kluba poslanika SDP BiH, zbog operativnog zahvata kojem je podvrgnut i izričitih naredbi od strane medicinskog osoblja Kantonalne bolnice Zenica o strogom mirovanju, neće prisustvovati sutrašnjoj sjednici.

Stav SDP-a je po ovom pitanju kristalno jasan, ali nije zgoreg ponoviti da su poslanici SDP-a već jednom bili protiv usvajanja ovog Zakona. Očigledno je da se radi o Zakonu koji će biti alat da se vlasti domognu novca MMF-a i koji će samo služiti za krpljenje budžetskih rupa na svim nivoima.

Opravdanja o tome kako će se akcizama krenuti u gradnju novih kilometara autoputa nisu kredibilna, budući da postoje obezbijeđena finansijska sredstva za nastavak gradnje Koridora 5C kroz BiH, koja se ne koriste.

Posljednje što građani BiH zaslužuju je poskupljenje goriva za cca 10 konvertibilnih maraka po rezervoaru, te lančana poskupljenja roba i usluga koje će to izazvati.”

 

NV

Na vrh