SDP traži direktan izbor gradonačelnika Sarajeva

8. Jun 2017. | 19:41 | NV
press SDP KS

Amandmani na Ustav Kantona Sarajevo nisu sistemsko i cjelovito rješenje za lokalnu samoupravu u Kantonu Sarajevo, poručeno je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Kantonalnoj organizaciji SDP BiH Sarajevo. Prisutnim medijima obratili su se Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH, Damir Mašić, predsjednik KO SDP BiH Sarajevo, i Miroslav Živanović, vijećnik u Gradskom vijeću.

“SDP BiH će u najskorijem periodu pripremiti izmjene svih potrebnih propisa na različitim nivoima kako bismo uveli direktni izbor gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Sarajeva, kao i direktni izbor vijećnika Gradskog vijeća. Na taj način spriječiti ćemo da ovaj proces bude produkt političke trgovine. Svakako tu se oslanjamo i na saradnju s DF-om i Našom strankom, odnosno njihovim predstavnicima u parlamentima i skupštinama. Važno je da u narednom periodu zajednički djelujemo na svim nivoima vlasti, kako bi se ova inicijativa realizovala i kako bismo dobili gradonačelnika izabranog voljom građana, a ne političkom trgovinom”, poručio je Čengić, koji tvrdi da su predloženi amandmani zapravo paušalna rješenja i kupovina vremena.

“Kada ulazite u rješavanje javne politike i nekog velikog problema, pravni akt je posljednje što se radi. Prije toga treba biti dostavljena strategija iz koje se jasno vidi koje pravne akte sve treba donijeti, kakvu će oni posljedicu imati i koji je konačni cilj te javne politike”, dodaje Čengić.

Iz samog obrazloženja amandmana se jasno vidi da je potrebno usvajanje Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o raspodjeli javnih prihoda kako bi se amandmani uopšte mogli provoditi. To su dva sistemska zakona koja se čekaju 11 godina i nismo dobili nikakav plan kako će ti zakoni izgledati a pogotovo nema plana za njihovu implementaciju.

“Ova vlada, kao i sve prethodne, ponaša se maćehinski prema općinama, i sve lokalne zajednice su protiv predloženih amandmana. Tražimo da Kanton Sarajevo donese javnu politiku kojom će jasno riješiti sve presude Ustavnog suda kojima je utvrđeno da se krši pravo općina i Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu, kao i druga važna pitanja poput komunalne privrede. Zbog specifičnosti Sarajeva smatramo da je za komunalnu privredu najbolje rješenje sarajevski holding uređen po uzoru na ljubljanski ili zagrebački holding”, naglašava Čengić.

Miroslav Živanović smatra da se ne smije dozvoliti da eventualni neuspjeh ovih amandmana rezultira povlačenjem ovog pitanja sa dnevnog reda.

“Radi se o temeljnim problemima Sarajeva i svih naših građana i građanki. Pozivamo udruženja, organizacije civilnog društva, stručnu i akademsku javnost da se uključe u ovaj proces. Stojimo na raspolaganju da artikulišemo njihove stavove i zahtjeve, te da ih promoviramo kroz Gradsko vijeće i sva tijela gdje će se donositi odluke o budućnosti Sarajeva”, rekao je Živanović.

“Nema nikakve sumnje da predloženi amandmani na Ustav Kantona Sarajevo pokazuju potpuno odsustvo vizije Vlade Kantona Sarajevo da rješava ključna pitanja, kao i nemoć da lokalnu zajednicu urede na način kako bi odgovarao svim našim građanima”, zaključio je Damir Mašić.

 

NV / NAP

Na vrh