Sebastian Kurz je najmlađi ministar vanjskih poslova u EU

Nakon formiranja nove koalicione vlade u Austriji, najmlađi ministar vanjskih poslova preuzeo je dužnost

17. Dec 2013. | 10:03 | Semir Hambo
16159

Dvadesetsedmogodišnji Sebastian Kurz je najmlađi od 12 imenovanih ministara u Vladi Austrije, a koje je potvrdio predsjednik te države Heinz Fischer. Prije preuzimanja nove funkcije Kurz je bio državni sekretar za integracije. Vladajući blok u Austriji čine Socijaldemokrati i konzervativna Narodna stranka. Socijademokrati su na prethodnim izborima dobili 27, 1 % glasova dok je Narodna stranka osvojila 23,8 %.

Sebastian Kurz je nadolazeća nada austrijske politike. A svoj novi položaj zaslužio je tako što se pokazao kao uspiješan i vrijedan na svojim ranijim poslovima, posebno u radu u školama i u radu s muslimanskim imigrantima. U radu s imigrantima zahtjevao je da njihova djeca nauče njemački jezik prije nego pođu u školu. Također je pokrenuo besplatne kurseve njemačkog jezika za muslimanske vjerske vođe a organizirao je i forum za dijalog s islamom.

Poređenja radi, neki od svjetskih lidera koji su kao mladi dospjeli na ključne državne pozicije su Kim Jong – un, lider Sjeverne Koreje koji je u trenutku preuzimanja vlasti imao 28 ili 29 godina, iako mnogi smatraju kako to nisu pouzdane informacije i kako je to teško utvrditi.

Roosevelt Skerrit je imao 34 godine kada je postao premijer Dominike 2004. godine. Jigme Khesar Namgyel Wangchuck je jedan od najmlađih monarhista u svijetu. On je 2008. godine imenovan kraljem Butana sa 28. godina. Kralj Svazilenda Mswati III je imao 18 godina kada je okrunjen 1986. godine.

Na vrh