Šef njemačkih obavještajnih službi: Kinezi nas napadaju

11. Dec 2017. | 11:06 |
maassen

Šef njemačke obavještajne službe Hans Georg-Maassen kaže da Kina koristi društvene mreže u pokušaju da dođe do izvora informacija među poslanicima i zvaničnicima, prenosi Tanjug.

On je rekao i da kineski hakeri sve više napadaju evropske kompanije preko njihovih snabdjevača.

Maassen je istakao da je, prema podacima do kojih je ta unutrašnja obavještajna služba – BfV – došla, 10.000 njemačkih građana “na meti” kineske špijunaže, naročito političari i članovi vladinih agencija, prenosi AP.

“Ovo je najšire baziran pokušaj infiltriranja u parlamente, ministarstva i vladine agencije”, upozorio je on.

BfV, odnosno Savezna kancelarija za zaštitu ustava, zadužena je za prikupljanje podataka koji bi mogli predstavljati prijetnju državnom uređenju Njemačke.

Maassen objašnjava da je, prije svega koristeći mrežu LinkedIn, kineska špijunska agencija uspostavila veliki broj lažnih profila istraživačkih instituta, konsultantskih kompanija…

Prema njegovim riječima, Kina koristi i cyber napade na IT radnike i druge kako bi pronašla “zadnja vrata” za ulazak u mreže organizacija za koje su zainteresovani.

Maassen je rekao da je njegova služba pojačala fokus na odbranu od tih prijetnji i objavila listu najkorištenijih lažnih profila i organizacija.

On je novinare informisao o osam takvih profila koje kineski špijuni koriste na LinkedInu, a među njima su profili pod imenima Lily Wu, Laeticija Chen ili Alex Li, pri čemu lažni profili imaju impresivan rezime, stotine kontakata i aktraktivne fotografije mladih profesionalaca.

Također je novinarima kazao da je BfV ranije ove godine uspostavila radnu grupu koja je tokom devet mjeseci istraživala upotrebu lažnih profila na društvenim mrežama.

Njemačka služba je, također, ustanovila da kineski špijuni koriste šest organizacija iza kojih se kriju, a među kojima su “Association France Euro-Chine” i “Global View Strategic Consulting”, zaključio je Maassen.

 

NV / Tanjug

Na vrh