Šefket ef. Kurt: Muftija koji je na Badnje veče 1942. spasio tuzlanske Srbe od ustaškog pokolja

6. Jan 2018. | 19:38 | NV
kurt(1)

Ustaški Tajni odbor za istrebljenje Srba i Jevreja u Tuzli planirao je da 6. januara 1942. goodine, na Badnje veče, minira Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice i pobije okupljene vjernike. Planirane su likvidacije i u Srpskoj varoši.

Za ovu informaciju je saznao tuzlanski muftija Šefket ef. Kurt koji je, sa grupom uglednih Tuzlaka, zatražio hitan prijem kod njemačkog komandanta grada, potpukovnika Wista, i od njega energično zahtijevao da onemogući zločin.

Njemačka komanda je, iz svojih interesa, odmah istakla plakat sa upozorenjem da – “niko ne smije nikoga zlostavljati, oduzimati ili rušiti tuđu imovinu i dirati živalj koji slavi”. Zahvaljujući angažmanu muftije Kurta, u Tuzli nije bilo masovnih zločina.

Ovaj događaj je centralno historijsko mjesto odbrane zajedničkog života u Tuzli i regiji.

Muhamed Šefket ef. Kurt rođen je u Travniku 1879. godine gdje je završio osnovnu školu i medresu a studije u Carigradu i Damasku, gdje je duže vremena bio na studijama arapskog jezika.

Službovao u Travniku i Banja Luci. Muftija Kurt u Tuzlu dolazi 1925. godine i na toj dužnosti ostaje do 1933. godine kada je izabran za člana Ulema medžlisa. Penzionisan je 1936. godine i do smrti živio u Tuzli. Muhamed Šefket – efendija umro je 21.juna 1963. godine.

Koliko je uvaženi muftija Kurt bio poznat i cijenjen u narodu, bez razlike u vjeri i naciji, to je najbolje potvrdila njegova velika dženaza 23.juna 1963. kojoj su pored desetak hiljada građana prisustvovali čelnici sreske i opštinske skupštine u Tuzli, član i izlaslanik Komisije za vjerska pitanja izvršnog vijeća BiH.

Muftija Kurt odlikovan je Ordenom bratstva i jedinstva prvog reda.

 

NV / NAP

Na vrh