Senatski odbor jednoglasno za ratifikaciju Protokola o prijemu Crne Gore u NATO

7. Dec 2016. | 08:46 | NV
glas

Vanjskopolitički odbor američkog Senata je na današnjoj radnoj sjednici jednoglasno usvojio rezoluciju o podršci ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, koja će biti proslijeđena na glasanje pred punim sastavom Senata, javlja Glas Amerike. Ovim je de facto stavljena tačka na crnogorsko pristupanje NATO savezu, jer preostale države, a nakon što su to uradile Sjedinjene Američke Države, sigurno proces neće opstruisati.

Predsjedavajući odbora, republikanski senator Bob Corker rekao je da je Crna Gora sprovela teške reforme da bi riješila problem korupcije i druga pitanja iz oblasti vladavine prava. “Potrebno je da crnogorska vlada preduzme dodatne napore i trebalo bi da podstičemo dalji napredak u dostizanju i pridržavanju standarda utvrđenih za NATO saveznike”, naveo je Corker i dodao da odbor vjeruje da je prijem Crne Gore u punoporavno članstvo NATO-a u interesu Sjedinjenih Država.

Vodeći demokratski član Vanjskopolitičkog odbora Ben Cardin rekao je da jasno da je Crna Gora dala značajan doprinos naporima Alijanse širom svijeta i sprovela neophodne unutrašnje reforme u oblasti državne uprave, vladavine prava i u borbi protiv korupcije. “Taj napredak je još impozantniji kada se uzme u obzir činjenica da je Crna Gora podvrgnuta anti-NATO i anti-zapadnoj propagandi koja potiče iz Rusije. Čestitam zemlji na načinu na koji je odgovorila na to i veoma sam srećan što jasno stavljamo do znanja da Rusija nema pravo veta na odluke Alijanse”, istakao je Cardin.

Članica odbora iz Demokratske stranke, Jeanne Shaheen, pozvala je lidere u Senatu da ratifikuju protokol prije raspuštanja starog saziva Kongresa. “Najbolja poruka koju možemo da pošaljemo Rusiji je da želimo da Crna Gora postane članica NATO-a i da bude dio evropskog bloka koji štiti cijelu Evropu”, poručila je Shaheen.

U rezoluciji o davanju podrške ratifikaciji protokola navodi sa da će prijem Crne Gore u NATO osnažiti Alijansu, ojačati stabilnost u jugoistočnoj Evropi i promovisati interese Sjedinjenih Država i njihovih NATO saveznika.

Među strateškim razlozima za proširenje NATO-a, Senat navodi da se Sjedinjene Države i saveznici suočavaju sa stalnim prijetnjama po njihovu stabilnost i teritorijalni integritet, te da bi napad na Crnu Goru ili njena destabilizacija zbog, kako se ističe, spoljašnjeg podrivanja režima, ugrozili stabilnost Evrope i nacionalne sigurnosne interese Sjedinjenih Država.

“Crna Gora, s obzirom na to je uspostavila demokratsku vladu i iskazala spremnost da ispuni uslove za članstvo, uključujući i one neophodne za doprinos u odbrani svih NATO članica, u poziciji je da dalje unaprijedi principe Sjevernoatlantskog ugovora i da doprinese stabilnosti sjevrnoatlantskog područja“, poručuje se u rezoluciji.

Uz podsjećanje da je Crna Gora sprovela teške reforme i preduzela korake da riješi probem korupcije, senatori ističu da Sjedinjene Države i druge članice NATO-a na bi trebalo da smatraju da je taj važan proces završen i da bi trebalo da nastave da zahtijevaju dodatne reforme.

Američki zakonodavci su u rezoluciji poručili su i da ni jedna zemlja koja nije članica NATO-a neće uticati na odluke o njegovom proširenju. Također su potvrdili da je članstvo Sjedinjenih Država u NATO-u i dalje ključni nacionalni sigurnosni interes zemlje.

U rezoluciji se međutim navodi i da bi članice trebalo pravednije da dijele odgovornost i fnansijski teret odbrane demokratija u Evropi i Sjevernoj Americi, te da bi trebalo da nastave da se kreću ka ispunjavanju smjernica usvojenih na samitu u Velsu, 2014. godine, koje između ostalog nalažu da se na odbranu troši najmanje dva posto bruto društvenog proizvoda, a 20 posto odbrambenog budžeta na opremu, istraživanje i razvoj.

 

NV / Glas Amerike

Oznake: >

Na vrh