Serwer: Rusija pretjerala, Crna Gora što prije u NATO

27. Feb 2017. | 08:01 | NV
serwer

Velika Britanija uključivanjem u istragu oko terorističkog napada uoči izbora u Crnoj Gori šalje jasnu poruku SAD -u kao svom savezniku daje Moskva pretjerala i da Crna Gora mora ući što prije u NATO, kaže za crnogorsku Pobjedu ekspert za Balkan Daniel Serwer.

“Informacije Velike Britanije o učešću Rusije u događajima uoči crnogorskih izbora otkrivaju da to što Rusija radi nije dobro. Međutim, čim Crna Gora uđe u NATO, Moskva će biti opreznija”, kaže sagovornik Pobjede.

Server kaže da još nema informaciju kada bi se mogla završiti ratifikacija u američkom Kongresu.

“Nemam razloga da vjerujem da postoji opozicija ratifikaciji crnogorskog Protokola u Senatu”, kaže Serwer.

O odnosima Crne Gore i Rusije Server kaže da je veoma teško održati dobre odnose sa zemljom koja je sponzorisala državni udar i napad na crnogorskog premijera.

“Za mene je logično da će zbog ove situacije Crnogorci zaključiti da je njihova najbolja odbrana u okviru NATO-a, uključujući i premijera, koji je bio meta ovog pokušaja državnog udara. Kad Crna Gora uđe u NATO, Moskva će biti opreznija”, kaže Serwer.

On je ponovio da nije zadatak Moskve da diktira da li će se održati referendum oko ulaska u NATO u Crnoj Gori.

“Vladimir Putin tvrdi da poštuje suverenost svake države. Trebalo bi onda da vodi politiku po standardima koje je sam postavio”, kaže Serwer.

On je ponovio da će ove godine Crna Gora biti nagrađena za hrabrost i upornost.

“Mislim da niko u Kongresu ne želi da uspori ratifikaciju zbog ruskog protivljenja, ali ostaje da se vidi šta će nova administracija učiniti. Nadam se da će željeti da pošalju Rusima vrlo jasan signal da vrata NATO-a ostaju otvorena za one koji su kvalifikovani i koji žele da uđu. Evropa – cjelovita i slobodna (što znači, između ostalog i dobrovoljno pridruživanje Alijansi) je dobra ideja”, ističe Serwer.

On objašnjava da će Donald Trump uložiti napor da poboljša odnose sa Rusijom, dijelom i vodeći pomirljivu politiku vezano za ruske zahtjeve za NATO, Ukrajinu i Siriju.

“Ali ja ne mislim da će to biti dobri odnosi na duge staze. Putin ne želi dobre odnose sa SAD. On želi da vodi drsku antiameričku neoliberalnu koaliciju i uspostavi rusku sferu uticaja u susjednim zemljama i bliskom inostranstvu”, mišljenja je Serwer.

Komentarišući ruski uticaj na Crnu Goru, Serwer objašnjava da ništa nije još gotovo.

“Moskva će nastaviti borbu protiv ulaska Crne Gore u Alijansu i biće joj lakše u početnoj fazi Trumpove administracije. Ali na kraju mislim da će Crna Gora ući u NATO ove godine”, zaključuje Serwer.

 

Pet državljana Srbije priznalo krivicu za pripremanje terorističkih napada

Istražni zatvor napustilo je u subotu pet srbijanskih državljana okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije koja je pripremala terorističke napade u Podgorici 16. oktobra prošle godine, nakon što su sa specijalnim tužiocem potpisali sporazum o priznanju krivice, prenosi portal cdm.me.

Oni su potpisali sporazum kojim je precizirano da provedu po pet mjeseci u zatvoru i obavezali se da do okončanja sudskog postupka ne napuštaju teritoriju Crne Gore.

Sporazum su potpisali Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Aleksandar Čurović, Dejan Stanojević i Milan Dušić, dok su u pritvoru ostali Bratislav Dikić, Branka Milić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević, i Ivica Matić.

Srbijanski državljani Aleksandar Aleksić, Miloš Aćimović i Perica Andrić 17. februara su u sudnici Višeg suda priznali da su bili dio kriminalne organizacije.

Prema njihovim iskazima, plan je bio da nasilno uđu u zgradu Skupštine i čekaju dalja naređenja ukoliko Demokratski front izgubi na parlamentarnim izborima.

Oni su osuđeni na po pet mjeseci zatvora zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije.

 

NV

Na vrh