Šešelj: Zapad Srbiji sprema veće zlo od 5. oktobra

8. Mar 2018. | 22:21 | NV
vojislav_seselj

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj ocijenio je da prisustvo američkog i britanskog ambasadora na glasačkim mjestima na proteklim beogradskim izborima predstavlja “zlu slutnju” za Srbiju i dramatično upozorenje da SAD i Velika Britanija spremaju veliko zlo i udar koji će biti veći od onog 5. oktobra 2000. godine, prenose agenicje. Podsjetimo, tog 5. oktobra 2000. godine je sa vlasti zbačen diktatorski režim Slobodana Miloševića.

Šešelj je rekao da nije dovoljno kao protivtezu poslati posmatrače na američke i britanske izbore, kao što je rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, već bi Vlada Srbije trebalo odmah da donese odluku o davanju diplomatskog statusa kompletnom ruskom osoblju Srpsko-ruskog centra za humanitarne intervencije u Nišu.

On je naglasio da bi Vlada potom trebala da prihvati inicijativu SRS da se sličan centar formira i u Vojvodini, a kasnije i u centralnoj Srbiji, saopšteno je iz Srpske radikalne stranke.

“Također, od velike je važnosti da se Srbija što prije priključi Organizaciji Ugovora o kolektivnoj sigurnosti, jer Srbija ne smije sama da čeka sljedeći veliki udar sa Zapada koji će biti gori i od onog udara 5. oktobra 2000. godine, jer će zapadne sile ovaj put uložiti mnogo više novca, a može doći i do oružanih provokacija i terorističkog djelovanja”, izjavio je Šešelj.

Podsjetimo, ruski centar u Nišu zabrinjava države Zapada, kako je objašnjeno, ne zbog onoga što je jeste već što bi mogao postati ako rusko osoblje dobije diplomatski status, čime praktično centar postaje zaštićen od bilo kakvih kontrola. Zbog toga su države Zapada više puta upozorile Srbiju da ne čini takav ustupak Rusiji koja želi spriječiti euroatlantske integracije Zapadnog Balkana. Rusija od Vučića traži diplomatski status za centar tvrdeći da u Nišu Rusija želi unaprijediti “humanitarni centar” i na taj način regulisati status osoblja u Nišu.

Inače, na pomenutim izborima u Beogradu Vučić je osvojio ubjedljivu većinu i sam može formirati vlast u glavnom gradu Srbije. Sa druge strane, radikali Vojislava Šešelja nisu prešli ni cenzus.

 

NV

Na vrh