Šest firmi iz BiH na poljoprivrednom sajmu u Berlinu

8. Feb 2017. | 14:55 | NV
d0642727-9ec2-4011-870f-045519aaea76

U sklopu podrške poljoprivrednoj proizvodnji u regiji Birač, američka humanitarna i razvojna agencija Catholic Relief Services (CRS) omogućila je sudjelovanje domaćih firmi i zadruga sa navedenog područja na sajmu Fruit Logistica u Berlinu, koji se održava od 7. do 11. februara. U Berlin je jučer otputovalo šest firmi i zadruga iz regije Birač: Hana Srebrenica, Regionalna Savjetodavna Služba (RSSB), MB Fruits i Agros DS iz Bratunca, te Smrčak i Galja iz Zvornika.

Cilj je predstavljanje domaćih firmi i zadruga potencijalnim kupcima poljoprivrednih proizvoda, njihovo upoznavanje s globalnim tržišnim trendovima, uvezivanjem u određene lance vrijednosti poljoprivrednih proizvoda i sa zahtjevima koji se trebaju zadovoljiti da bi se postalo dijelom globalnog tržišta.

Sajam Fruit Logistica je najveći i najznačajniji sajam svježeg voća i povrća, na kojem otkupljivači iz EU predstavljaju svoje misije i planove, te izvanredna prilika za naše firme i zadruge za uvezivanje s njima. Također, saradnik na projektu, Razvojni centar Agronet Banja Luka, stručno će voditi bilateralne sastanke naših učesnika s potencijalnim kupcima. Ranije, krajem januara, učesnici sajma iz naše zemlje educirani su o načinima na koje mogu biti uspješniji na nastupu na sajmu, te su kreirali i profile svojih firmi na online bazi podataka sajma.

CRS je prepoznao potencijal u oblasti poljoprivrede u regiji Birač za razvoj učinkovitijih projekata, s fokusom na razvoj dva lanca vrijednosti, za maline i kornišone. Navedenim projektima će se doprinijeti većoj i efikasnijoj proizvodnji ove dvije kulture u nerazvijenijim poljoprivrednim područjima regije Birač, kroz rješavanje ključnih problema, kao što su neadekvatni i neodrživi načini proizvodnje koji priječe mnoge porodice da proizvedu dovoljno prinosa i osiguraju prihode za život.

Ranije u projektu, CRS je uspostavio suradnju s relevantnim firmama i zadrugama da pomognu porodicama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom da povećaju prinose i prihode i osiguraju neprestan kvalitet poljoprivrednih kultura – malina i kornišona – u skladu sa standardima otkupljivača. Otkupljivači su zainteresirani za ovakvu saradnju jer im firme i zadruge mogu osigurati potreban kvalitet i kvantitet poljoprivrednih proizvoda, dok je za zadruge od presudne važnosti da imaju siguran otkup, da su uvezane sa sigurnim tržištem i da dobijaju fer cijene za proizvode.

Navedeno učešće domaćih firmi i zadruga na sajmu jedna je od karika u lancu vrijednosti, što je metoda koju primjenjuje CRS u svom projektu, da bi se osigurala efikasna poljoprivredna proizvodnja – od sjetve do otkupa.

 

NV

Na vrh