Šest parcela čeka investitore u Poslovnoj zoni Zenica 1

27. Jan 2018. | 09:57 | NV
zenica foto patria arhiv

U narednih sedam dana bit će objavljen javni poziv za prodaju šest parcela u Poslovnoj Zoni Zenica 1, namijenjenih za mala i srednja preduzeća iz proizvodne djelatnosti, najavljeno je iz Agencije ZEDA, koja i upravlja Poslovnom zonom.

Brojni privrednici iz grada Zenice ali i drugih sredina izrazili su potrebu za kupovinom zemljišta u Poslovnoj zoni Zenica 1, kako bi realizovali svoje investicione projekte, razvili poslovanje ali i stvorili uslove za nova radna mjesta.

Na incijativu Agencije ZEDA i privrednika iz Biznis inkubatora Zenica, Grad Zenica u saradnji s Agencijom ZEDA pokrenuo je proces parcelizacije zemljišta u dijelu Poslovne zone Zenica 1, kako bi se omogućilo malim i srednjim privrednim subjektima da putem Javnog natječaja – licitacije kupe neku od parcela u svrhu izgradnje proizvodnih kapaciteta i vlastitog objekata te nastavili razvijati svoje poslovanje.

Gradska uprava je pokrenula i aktivnosti na daljnjoj izgradnji infrastrukture u Zoni, kako bi se svim budućim investitorima kreirali što povoljnji uslovi za realizaciju njihovih invesitcija i novo zapošljavanje.

Ubrzo nako prve faze parcelizacije, a uporedo sa stvaranjem preduslova – izgradnje infrastrukture (sobraćajnice, kanalizacije i instalacije pitke vode), očekuje se i druga faza parcelizacije zemljišta koja će biti sprovedena u 2018. godini.

Kupovinom ovih parcela i izgradnjom objekata očekuje se rast broja preduzeća, zaposlenih i povećanje prihoda što direktno vodi ka jačanju zeničke privrede odnosno lokalnog ekonomskog razvoja.

Trenutno u Poslovnoj zoni Zenica 1 samostalno djeluje 36 privrednih subjekata, a u prostorima Biznis inkubatora Zenica i TechnoParka Zenica, sastavnih dijelova Poslovne zone Zenica 1, djeluje još 35 start-up firmi sa 180-190 usposlenih.

 

NV / indikator.ba

Na vrh