Seul: Pjongjang pristao na direktne pregovore

24. Mar 2018. | 21:56 | NV
north and south korea

Sjeverna Koreja pristala je da učestvuje na pregovorima na visokom nivou između dvije Koreje 29. marta u graničnom selu Panmunjom, saopštila je Južna Koreja, a prenosi Tanjug.

Kako prenosi Reuters, Južna Koreja je obznanila da je Sjeverna Koreja pristala da se sastane sa zvaničnicima Seula 29. marta, kako bi se pripremili za unutarkorejski samit kasnije u aprilu.

U saopštenju Ministarstva za ujedinjenje Južne Koreje se navodi i da je Sjeverna Koreja poručila da će tročlanu delegaciju Pjongjanga predvoditi predsjedavajući Komiteta za mirno ujedinjenje.

“Jutros je Sjeverna Koreja poslala poruku komunikacionim kanalom i pristala na naš prijedlog koji smo iznijeli 22. marta za održavanje unutarkorejskih pregovora na visokom nivou”, navodi se u saopštenju južnokorejskog ministarstva.

Ti pregovori između Koreja prethodiće muzičkim nastupima u Pjongjangu početkom aprila, kada će južnokorejski muzičari gostovati u Sjevernoj Koreji kao odgovor na izvođače koje je ta zemlja poslala tokom Zimskih Olimpijskih igara u Pjongčang.

Umjetnici sa obje strane nastupaće zajedno 3. aprila, citirala je južnokorejska agencija Yonhap izaslanika predsjednika Moon Jea-ina.

Otopljavanje odnosa između dvije Koreje smiruje tenzije u tom dijelu svijeta, gdje interese imaju svjetske sile, poput Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Rusije i Japana.

 

NV

Na vrh