Sevdah: 300 godina konceptualne muzičke forme

Javni razgovor o sevdahu održava se danas u Sarajevu u okviru multimedijalne izložbe "Sevdah, umjetnost slobode" autora Damira Imamovića

5. Dec 2015. | 15:25 | S.M
50995


Muzičar i autor izložbe "Sevdah, umjetnost slobode" Damir Imamović kazao je u izjavi za Fenu da je zamisao bila da kroz ovaj razgovor uključe zajednicu kojoj je stalo do sevdaha te da razgovaraju o sevdahu na nivou istraživanja i razmišljanja o tome šta sve sevdah može biti.

Kako je rekao, razgovor će uključiti ljude koji se sevdahom bave muzički i izvođački, a tema razgovora bit će trendovi u definiranju sevdaha.

"Ljudi znaju šta je sevdalinka i koje su to pjesme, ali pitanje šta sve sevdah može biti traži istraživački i dijaloški napor, pogotovo jer sada imamo već 300 godina historije tog žanra. Stoga je vrlo vrijedno pretresti šta je sve značio i šta danas može značiti", rekao je Imamović.

Muzičar i znanstveni saradnik Instituta za znanost i istraživanje u Beču Timur Sijarić kazao je da sevdah predstavlja ogromnu konceptualnu muzičku formu, koja je za njega, kao aktivnog muzičara i kompozitora i djelimično istraživača ove muzike, živa forma koja ne ulazi niti u jedan kalup.

Stoga, istakao je, želi predstaviti sevdah kao žanr i živu materiju koja postoji dugi niz godina, kao i način na koji se on transformira uzimajući od drugih žanrova, i na neki način živi dalje.

(Agencija FENA)

Oznake: >

Na vrh