SevdahLab-radionica: "Sevdah melodije"

U toku su pripreme za praktičnu SevdahLab-radionicu pod nazivom “Sevdah melodije”. Radionica će se održati u Sarajevu, 16, 17. i 18. januara 2015. godine u novom prostoru Public ROOM-a Sarajevo

7. Jan 2015. | 17:00 | Nermin Burzić
33759

SevdahLab Damira Imamovića u proteklih nekoliko godina okuplja ljubitelje sevdaha iz Bosne i Hercegovine i inozemstva radi njegovog izučavanja.

SevdahLab je interaktivni projekt istraživanja i obrazovanja o sevdahu. Od 2010. godine Damir Imamović, osim za koncertne aktivnosti, nalazi vremena i za SevdahLab-sesije koje nekad imaju oblik izlaganja s projekcijom i audio/videoprimjerima, a nekad su to višednevne praktične radionice. SevdahLab-sesije do sada su održane u Amsterdamu, Baselu, Beogradu, Istanbulu, Zagrebu, Ljubljani, Münchenu, Chicagu… Redovne aktivnosti održavaju se u Sarajevu, te je ovo peta višednevna praktična radionica.


Januarska radionica

Koncept radionice počiva na ideji da je melodija primarni element po kojem sve drugo u sevdahu dobija vrijednost i značenje. Ona je nit vodilja koja ujedinjuje sve žanrovske segmente sevdaha: različite pjesme, tekstove, melizme, harmonizacije, aranžmane. Drugim riječima, melodija ima svoj sevdah. Otuda “Sevdah melodije”.

“Naš rad tokom trodnevne radionice temeljit će se na nekoliko važnih melodija, njihovih varijanti, skala, odnosa prema različitim tekstovima i nekim od najvažnijih izvedbi. Radionicu mogu pohađati svi koji sviraju neki melodijski instrument (ili instrument na kojem je moguće svirati melodiju) i/ili pjevaju”, kaže Damir Imamović, interpretator tradicionalne bosanske muzike sevdalinke.

Za učešće je potrebno poslati e-mail s nekoliko rečenica o interesu i iskustvima sa sevdahom i drugim vrstama muzike. Ako ste već pohađali neku praktičnu SevdahLab radionicu, potrebno je samo poslati e-mail. Prijave se primaju do 31. decembra 2014. godine. Participacija u radionici iznosi 70 konvertibilnih maraka (35 eura) i potrebno ju je uplatiti najkasnije do petka 9. januara 2015. godine. Za studente su osigurani dodatni popusti.

Na vrh