Sigmar Gabriel: Emmanuel Macron historijska šansa za napredak evropskog projekta

20. Jan 2018. | 21:06 | NV
gabriel

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je “historijska šansa” za napredak evropskog projekta, ocijenio je šef njemačke diplomatije Sigmar Gabriel uoči 55. godišnjice Jelisejskog sporazuma.

“Moramo iskoristiti historijsku šansu koju sada imamo sa jednim ovakvim ubjeđenim Evropljaninom kakav je Emmanuel Macron”, naveo je Gabriel u pisanoj izjavi France Presse.

To prije svega znači napredak u oblasti reforme ekonomske i monetarne unije, naveo je Sigmar Gabriel, dodajući da treba postići napredak i po pitanju “stabilnije i pravednije Evrope”.

Gabriel je nedavno za njemačke medije rekao da na polju političkih inicijativa u Evropi “Francuska trenutno vodi 10 prema nula”.

Macron je juče izjavio da je Francuskoj “potrebna” Njemačka za reformu Evrope.

“Mogu samo da kažem da ambiciju koju nosimo ne možemo ostvariti sami, potrebno nam je da je udružimo s njemačkom ambicijom”, rekao je Macron uz kancelarku Angelu Merkel u Parizu, dva dana pred ključno glasanje o formiranju koalicione vlade konzervativaca i socijaldemokrata u Berlinu.

Jelisejski sporazum kojim je okončan viševekovni rivalitet Njemačke i Francuske, 22. januara 1963. potpisali su njemački kancelar Konrad Adenauer i francuski predsjednik Charles de Gaulle.

 

NV / Beta

Na vrh