Sigmar Gabriel: Njemačka snažno podržava evropski put BiH

8. Mar 2018. | 19:51 | NV
1(31)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se u Berlinu s ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Sigmarom Gabrielom.

Teme sastanka su bile nastavak procesa evropskih integracija BiH i regije, unutrašnjopolitička situacija u BiH pred Opće izbore s naglaskom na pregovore o izmjenama Izbornog zakona.

Na početku sastanka konstatirano je da su odnosi BiH i SR Njemačke dobri i bez otvorenih pitanja. Ministar Crnadak je ocijenio susret veoma značajnim zbog toga što dolazi nakon prošlosedmične predaje odgovora na Upitnik EK i ulaska BiH u novu fazu procesa evropskih integracija u kojoj se očekuje dobivanje kandidatskog statusa i nakon toga početak pregovora s Evropskom unijom. U ovoj fazi, naglasio je ministar Crnadak neophodan je nastavak potpore prijateljskih zemalja.

Njemačka je počevši od pokretanja njemačko-britanske inicijative koja je pomogla deblokadi procesa evropskih integracija regije prepoznala važnost evropske perspektive regije, i konstantno i neupitno podržavala napredak Bosne i Hercegovine i regije Zapadnog Balkana.

Dodao je da će daljnji napredak na evropskom putu BiH zavisiti i od toga hoće li biti popravljena opća klima i odnosi unutar BiH, a osobito koliko će se uraditi na jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije što nova Strategija EU za Zapadni Balkan stavlja u prvi plan.

Istaknuo je zadovoljstvo posvećenošću Njemačke i EU evropskom putu Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana i jasnom porukom nove Strategije EU kojom je potvrđen pristup mjerenja napretka svake zemlje na temelju individualnih postignuća i na temelju ispunjavanja kriterija.

Ministar Crnadak je naglasio opredijeljenost BiH za daljnje jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6) i nastavak provođenja aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje političkog dijaloga, regionalne saradnje i vođenje politike dobrosusjedstva.

Ministar Sigmar Gabriel je pozdravio predaju odgovora BiH na Upitnik Evropske komisije. Istaknuo je da prema novoj Strategiji EU cijela regija ima priliku da napreduje i iskoristi zamah procesa ka evropskim integracijama.

Podsjetio je da Njemačka snažno podržava evropsku perspektivu naše zemlje te da će nastaviti aktivno podupirati njen reformski proces i transformaciju u demokratsku državu s vladavinom prava. Smatra da perspektiva Bosne i Hercegovine za EU mora biti stvarna i opipljiva te da se u tu svrhu EU i njene države članice moraju snažno angažirati u prevladavanju prepreka i interesa koji usporavaju reforme.

Na sastanku je razgovarano i o Izbornom zakonu BiH, odnosu između BiH i NATO, regionalnoj suradnji kao i drugim aktualnim temama u BiH.

 

NV / NAP

Na vrh