Sindikat BHRT-a: Imenovanjem Tvrtka Milovića narušen nam je ugled, gosti nas odbijaju

22. Mar 2018. | 15:33 | NV
1(419)

Kao sindikat koji je potpuno nezavisan od poslodavca, ali i bilo kakvog političkog uticaja osjećamo potrebu da u svjetlu posljednjih dešavanja iznesemo svoj stav vezan za posljednja imenovanja, koja su prouzrokovala dodatne negativne konotacije na račun BHRT-a, saopćeno je iz Sindikalne organizacije JRTS BHRT-a.

“Zasnivajući svoj rad na osnovnim načelima demokratije, duboko orijentirani ka osnovim etičkim i načelima profesionalnog medijskog istupanja, zaštiti radnih i socijalnih interesa kako naših članova, tako i svih uposlenika BHRT-a, smatramo da su posljednja imenovanja na pojedine uredničke pozicije ugrozila ne samo etičke, profesionalne, radne i socijalne interese uposlenika BHRT-a nego i sigurnost naših kolega koji svakodnevno obavljaju terenske zadatke.

UO BHRT-a imenovanjem ljudi čiji su javni istupi krajnje negativni i uvredljivi, dodatno je narušio ugled Radio-televizije BiH i Javnog servisa, kojem već sada gosti odbijaju učešće u programskim sadržajima, a eminentni i neovisni stručnjaci ukidaju pridjev “javni”.

Osim toga, UO Radio-televizije BiH na sastanku sa predstavnicima našeg sindikata održanom 10. jula 2017. godine obećao je da će na odgovorne pozicije imenovati stručne, sposobne i moralne ljude kako bi se vratilo poljuljano povjerenje naših slušalaca i gledalaca te podigao kvalitet programskih sadržaja, a zapravo su ovakvim potezima postigli kontraefekat i stvorili dodatni animozitet prema našoj kući.

Stoga još jednom želimo skrenuti pažnju odgovornim da ovakva imenovanja ne doprinose stvaranju boljih i kvalitetnijih uslova za rad uposlenika BHRT-a, nego dodatno pogoršavaju ionako težak socijalni status velikog broja radnika naše medijske kuće”, naveli su iz Sindikata.

 

NV / NAP

Na vrh