SIPA vrši pretres ambasade BiH u Francuskoj

Aktivnosti se provode po nalogu i pod nadzorom glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH i glavnog tužitelja Pariza

9. Jul 2015. | 16:21 | S.K
43693

Djelujući po nalogu Tužiteljstva BiH, istražitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal i policijski djelatnici SIPA vrše pretres veleposlanstva BiH u Parizu, Republika Francuska. Radi se o istrazi u vezi sa zloupotrebom položaja jednog uposlenika.

Aktivnosti su provedene kao nastavak rada u predmetu kodnog naziva „CD“, koji provodi zajednički istražni tim iz BiH i Francuske, a odnosi se na kaznena djela organiziranog kriminala i trgovine ljudima.

Tijekom istrage Tužiteljstvo BiH došlo je do dokaza i saznanja da je jedan od uposlenika diplomatskog predstavništva BiH u Parizu, sudjelovao u nezakonitim aktivnostima koje se odnose na izdavanje dokumenata i omogućavanje putovanja i boravka većem broju osoba uglavnom romske nacionalnosti sa područja BiH, radi činjenja kaznenih djela u Francuskoj.

Prostorije diplomatskog predstavništva BiH, koje su meta pretresa su osigurane i pod stražom te će Tužiteljstvo BiH u okviru radnji dokazivanja, sukladno zakonu, izvršiti pretres s obzirom da se radi o eksteritorijalnom prostoru, gdje nadležnost za postupanje imaju institucije BiH.

Tužiteljstvo BiH i SIPA provode akciju na najvišoj profesionalnoj razini, te su poduzete sve aktivnosti kako ne bi došlo do zastoja aktivnosti u diplomatsko-konzularnom predstavništvu naše zemlje u Republici Francuskoj.

Ova akcija pokazuje odlučnost Tužiteljstva BiH da se obračuna sa svim nezakonitostima koruptivnim ponašanjima i zloupotrebama službenog položaja, naročito u slučajevima kada se zloupotreba položaja odnosi na osobe na važnim pozicijama u državnim institucijama.

Aktivnosti u istrazi se nastavljaju.

Na vrh