SIPRI: Prvi put od 2010. godine prodaja oružja u svijetu raste

14. Dec 2017. | 07:57 | NV
F-35

Švedska organizacija SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) specijalizovana, između ostalog, za praćenje kretanja na svjetskom tržištu oružja u svom novom izvještaju, a koji se odnosi na 2016. godinu, konstatuje da prvi put od 2010. godine svjetsko tržište oružja raste.

 

SAD i Evropa

Prema SIPRI-ju najveći svjetski proizvođači i prodavači oružja su u 2016. godini imali prihod od 374,8 milijardi američkih dolara, što je više za 1,9 posto u odnosu na 2015. godinu i 38% više u odnosu na 2002. godinu. Nakon pet godina smanjenja u prodaju oružja, protekla godina je donijela rast.

Očekivano, najviše oružja otpada na Sjedinjene Američke Države. Kompanije u ovoj državi su prodale oružja u vrijednosti od 217,2 milijardi i zabilježile rast od 4%. Kompanija Lockheed Martin, najveća svjetska kompanija za proizvodnju oružja, imala je rast od 10,7% u odnosu na 2015. godinu. Jedan od razloga za ovako veliki rast je i proizvodnja modernog aviona F-35, navodi SIPRI, koji su već kupljeni od strane američke i izraelske vojske, dok postoje i mnoge druge države koje su izrazile želju da kupe ove avione.

Zemlje Zapadne Evrope su zadržale proizvodnju u odnosu na 2015. godinu i to u ukupnom iznosu od 91,6 milijardi američkih dolara. Italijanske i francuske kompanije su poslovale slabije u odnosu na prethodnu godinu, ali su Njemačka i Velika Britanija zabilježile rast. Njemačka proizvodnja oružja je veća za 6,6% zahvaljujući potražni za oklopnim vozilima kompanije Krauss-Maffei Wegmann (rast od 12,2%) i proizvodima kompanije Rheinmetall, koja je zabilježila rast proizvodnje od 13,3%. Najveće tržište za njemačku namjensku industriju su kupci iz Evrope, sa Bliskog istoka i jugoistočne Azije. Sa druge strane, britanska industrija oružja bilježi rast od 2%.

Na Rusiju otpada 26,6 milijardi dolara proizvedenog oružja, što je rast od 3,8% u odnosu na 2015. godinu. Nekoliko ruskih kompanija je zabilježilo rast, a neke i smanjenje obima proizvodnje, stoji u izvještaju švedske organizacije.

 

Proizvođači u razvoju

U kategoriji država čija je proizvodnja u razvoja SIPRI je ubrojao Brazil, Indiju, Južnu Koreju i Tursku. Apsolutni lider u razvoju u ovoj kategoriji je Južna Koreja, čija je proizvodnja porasla za čak 20,6% i iznosi 8 milijardi američkih dolara.

Ovakav snažan rast Južne Koreje iz švedske organizacije objašnjavaju rastom tenzija na poluotoku i konfrontacijom sa Sjevernom Korejom, ali i sa sve većim izvozom vojne opreme iz te zemlje.

 

Etablirani proizvođači zabilježili pad

SIPRI konstatuje da države sa etabliranim firmama, poput Japana, Australije, Ukrajine, Izraela, Poljske i Singapura bilježe pad za 1,2%, a to se posebno odnosi na Japan gdje je proizvodnja smanjena za  6,4%. Kompanija Mitsubishi Heavy Industries zabilježila je pad od 4,8%, zatim Kawasaki Heavy Industries i Mitsubishi Electric Corporation za 16,3 odnosno 29,2%.

 

NV

Oznake: > > >

Na vrh