Sirija: Američka vojska bombardovala sirijsku vojsku i provladine milicije

8. Feb 2018. | 10:19 | NV
av

Američka vojska je bombardovala sirijsku vojsku i provladine milicije na istoku Sirije, prenose sirijski mediji. Sirijska agencija Sana je izvjestila da su u redovima provladini snaga “brojne žrtve”, ne precizirajući detalje niti broj nastradalih.

Oglasile su se i iz Sjedinjenih Američkih Država, tačnije iz tamošnje Centralne komande, tvrdeći da su napali sirijske snage kao odgovor na napad sirijskih snaga na “komande Sirijskih demokratskih snaga (SDF)”. Podsjetimo, SDF čine uglavnom sirijski Kurdi, a snage su formirane da bi se, prije svega borile protiv ISIL-a.

Različiti portali prenose da se incident desio kod grada Khasham, na jednoj od rijetki teritorija koje kontroliše sirijska vlada na istočnoj obali rijeke Eufrat. Pojedini portali tvrde da su sirijske snage pretrpjele gubitke koji se mjere u “stotinama” osoba, dok drugi izvori tvrde da se radi o dvadesetak osoba.

U saopštenju američke komande se kaže da se incident desio na “osam kilometara istočno od rijeke Eufrat”, a u toj zoni smješteni su i američki vojnici koji su “savjetnici” borcima SDF-a.

Ranije su lokalni izvori prenijeli vijest da se sirijske snage spremaju da od Kurda preuzmu gasno polje Jafar i postrojenje CONICO.

Sirijska vlada se još nije očitovala o ovome incidentu.

Ovo nije prvi napad američkih snaga na sirijske snage u tom dijelu zemlje. Naime, američka vojska je u septembu 2016. godine “greškom” bombardovala položaje sirijske vojske u Deir Ezzoru koji je bio pod opsadom ISIL-a. Tada je ubijeno preko 90 sirijskih vojnika, a ISIL je preuzeo položaje koje je držala sirijska armija.

Podsjetimo, jučer je Izrael napao predgrađe Damaska sa više projektila.

 

NV

Na vrh