Sirija: Američkom navodećom raketom ubijena dva ruska vojnika

18. Apr 2017. | 18:19 | NV
Rebel-TOW-missile

Bitka za Hamu posljednjih dana se pojačava, uslijed prelaska sirijske armije u ofanzivu. Naime, u munjevitom napadu Slobodne sirijske vojske (FSA) i sirijske Al-Qaide (Al-Nusra front, danas poznata pod imenom Hayat Tahrir al-Sham) na položaje vladinih snaga, uspjeli su zauzeti nekoliko važnih sela i gradova. Ofanziva je počela 21. marta.

Sirijska armija je na teren poslala svoje elitne snage “Tigar”, koji su ratovali protiv ISIL-a istočno od Halepa. Njihov dolazak u okolinu Hame značio je prekid napredovanja protiv ISIL-a.

Sirijska armija je potom prešla u kontraofanzivu i zaključno sa jučerašnjim danom vratila sve izgubljene teritorije od početka ofanzive FSA i Al-Nusre.

Veliku pomoć sirijskoj vojsci pruža ruska avijacija, koja je aktivnija, čini se, nego ikada ranije. Pojedini mediji su prenijeli vijest da ruske snage vrše bombardovanje gotovo bez prestanka u zadnjih nekoliko dana. Ovo rusko pojačavanje napada je odgovor na američki napad na sirijsku bazu 7. aprila ove godine. Na terenu su pristuni i ruski “savjetnici” koji upravljaju sistemima poput TOS-1 i drugim raketnim sistemima.

Pojačano rusko djelovanje (avionima i artiljerijom) omogućuje sirijskoj armiji napredak, pa se u narednima danima očekuje napad na grad Tayyibat al-Imam, koji je godinama uporište različitih pobunjeničkih grupa. Gubitak ovoga grada bio bi težak udarac za pobunjeničke skupine.

Danas se saopštenjem oglasila i FSA, koja tvrdi da su u napadu američkim raketom TOW ubili dvojicu ruskih vojnika. Inače, ove rakete namjenjene, uglavnom, uništavanju oklopnih vozila, FSA je dobila od Sjedinjenih Američkih Država još u vremenu administracije Baracka Obame. Njihovim dopremanjem američka vojska je željela umanjiti prednost koju ima sirijska vojska zbog broja tenkova i oklopnih vozila.

Ukoliko se pokaže kao tačno da su ruski vojnici ubijeni američkim oružjem, vjerovatno će natjerati Moskvu na određeni odgovor Washingtonu u vremenu pojačane napetosti u odnosima dvije države.

 

 

NV / foto Twitter

Oznake: >

Na vrh