Sirija: Stotine pobunjenika položilo oružje i pristalo na pomirenje sa vlastima

26. Dec 2016. | 13:19 | NV
predaja

Prema različitim podacima između 150 i 500 pobunjenika iz Slobodne sirijske vojske (FSA) položili su oružje i otpočeli proces pomirenja sa vlastima, piše portal almasdarnews.com.

Događaj se desio u provinciji Dara’a u gradu Sanameen. Radi se o sirijskim državljanima iz tog dijela Sirije iz brigade “Al-Ababil”, koji su se odlučili na pomirenje sa centralnom vladom zajedno sa komandantom te brigade.

U ovom dijelu Sirije proces pomirenja zaraćenih strana ide bolje nego u drugim dijelovima države, navodi isti izvor.

Ono što ovaj slučaj pokazuje je želja Sirijaca za mirom i prestankom rata u toj državi. Sa druge strane, svi strani borci u slučaju sklapanja mira moraju napustiti Siriju, ili će biti procesuirani. Sirijska armija za strane borce ne nudi amnestiju, niti pomirenje. Iz opkoljenih enklava jedino im se nudi transfer u Idlib koji je blizu granice sa Turskom.

Podsjetimo, Slobodna sirijska vojska je bila prva pobunjena frakcija unutar Sirije, a činili su je bivši pripadnici sirijske vojske i uglavnom se radilo o ljudima koji su dijelili vrijednosti sirijskog društva, ali se nisu slagali sa vlašću Bahara al-Assada. U kasnijim godinama FSA se utopila u brojne radikalne grupe koje su osnivane od stranih boraca i novcem iz vana.

Borce FSA mediji sa Zapada su nazvali “umjerena opozicija”, želeći napraviti distinkciju između njih i radiklanih terorističkih grupa. Osim u ovom dijelu Sirije u blizini jordanske granice, gdje je jučer dogovoreno nacionalno pomirenje, FSA danas ne kontroliše značajne gradove u Siriji.

 

NV / almasdarnews.com

Oznake:

Na vrh