Sirija: Uspostavljanje novog prekida vatre sirijska armija koristi za borbu protiv ISIL-a

8. May 2017. | 08:00 | NV
SAA

Potpisani memorandum između Irana, Rusije i Turske o “zonama deeskalacije” i prekida borbi između sirijske armije i “umjerene opozicije” omogućuje sirijskoj armiji da se ponovo posveti borbama protiv ISIL-a.

Potpisani dogovor iz Astane u najvećoj mjeri se do sada implementira, potvrdile su zvaničnici Rusije i Sirije.

Borbe se jedino vode na mjestima gdje su prisutni teroristi Al-Qaide (Al-Nusra front, danas poznata i pod imenom Hayat Tahrir al-Sham) te protiv ISIL-a koji nije uključen u sporazum.

Prekid međusobnih borbi koriste i sirijska armija, ali i opoziciona Slobodna sirijska vojska (FSA), čije jedinice u Jordanu obučavaju američki vojnici. FSA sada iz pravca jordansko-sirijske granice ide ka dubini sirijske pustinje u namjeri da potisne ISIL, ali i da izbije na sirijsko-iračku granicu.

Sirijska armija je u istočni Homs ponovo rasporedila elitne snage, a pomoć im pružaju jedinice libanskog Hezbollaha. Jedinica “Tigrovi” će se vratiti u istočni Halep i probati dalje potiskivati ISIL, kao što su radili do prije mjesec dana, kada su zbog ofanzive Al-Qaide i FSA morali biti raspoređeni na sjever Hame. U konačnici, ofanziva na sjever Hame je slomljenja, a “Tigrovi” su uspjeli osloboditi i nove teritorije.

Prema špekulacijama sirijskih medija, prvi cilj će biti aerodrom Al-Jirah u istočnom dijelu Halepa, koji je zadnje uporište te grupe u provinciji Halep. Inače, “Tigrovi” su jedinica sirijske vojske koja najuspješnije ratuje protiv ISIL-a.

Krajni cilj operacije u provincijama Homs i Halep je doći do grada Deir Ezzor kojeg ISIL godinama drži pod opsadom.

Sirijska armija je već zabilježila uspjehe, oslobađajući strateški važna područja. Tako je jučer sirijska armija ovladala Al-Madrajom, odakle joj se pruža mogućnost da ISIL protjera iz naftnih polja u istočnom dijelu provincije Homs.

Iz Rusije su stigle najave da će 5. korpusom sirijske vojske, a koji je sačinjen od dobrovoljaca i kojeg su obučavali Rusi, upravljati ruski generali, koji će pokušati napredovati u okolini Palmire.

 

NV

Oznake: >

Na vrh