Sirija – Washington obustavlja pregovore s Moskvom o prekidu vatre

4. Oct 2016. | 09:13 |
Syrian soldiers walk at the entrance of Daraya, a blockaded Damascus suburb, on Friday, Aug. 26, 2016. The development in the Daraya suburb is part of an agreement struck between the rebels and the government of President Bashar Assad. Rebels agreed to evacuate after four years of grueling bombardment and a crippling siege that has left the sprawling suburb southwest of the capital in ruins.(AP Photo)

Sjedinjene Američke Države su saopćile danas da prekidaju razgovore s Rusijom oko prekida vatre u Siriji, nakon što je prekid sukoba predviđen američko-ruskim sporazumom od 9. septembra ponovo narušen.

On nije uspio ispoštovati svoje obaveze”, posebno humanitarne i nije bio “u stanju osigurati” da sirijski režim prestane s bombardiranjem, kako je bilo dogovoreno 9. septembra. “Nasuprot tome, Rusija i sirijski režim su izabrali da nastave vojni način”, signalizirao je State Department u saopćenju. Pentagon je precizirao u ponedjeljak da se razmjene između dvije zemlje nastavljaju u pogledu “otklanjanja protivrječnosti”, to jest da se izbjegne incident između njihovih aviona.

Bijela kuća je “na rubu nestrpljenja” s Rusijom o sirijskom pitanju, rekao je njen glasnogovornik nakon saopćenja o suspenziji od Washingtona pregovora s Moskvom o prekidu vatre u zemlji uništenoj ratom.

“Cijeli svijet je na rubu strpljenja s Rusijom”, rekao je Josh Earnest, glasnogovornik Baracka Obame.

“Nema više ništa o čemu Sjedinjene Američke Države i Rusija mogu razgovarati” o Siriji, dodao je on, ocijenivši da je ovo “tragično”, naveo je AFP.

(FENA)

Oznake: > >

Na vrh