Sirijska armija dala ultimatum ISIL-u i Al-Qaidi da napuste Yarmouk

29. Nov 2016. | 16:15 | NV
yar

Sirijska armija je danas dala zadnji ultimatum teroristima ISIL-a i Al-Qaide (Jabhat Fateh Al-Sham, ranije Al-Nusra) da napuste dio južnog Damaska pod imenom Yarmouk, ili će biti uništeni, prenose sirijski mediji.

Početkom novembra sirijska armija je ovim dvjema grupama dala rok od mjesec dana da napuste ovaj prostor, međutim oni se nisu očitovali na ovaj ultimatum. Sinoć je sirijska armija u znak upozorena počela granatirati položaje obje grupe, a korištene su i rakete zemlja-zemlja. Iz sirijske armije je saopšteno da će u napadu na Yarmouk zajedno s njima učestvovati i jednice Liwa al-Quds (palestinska milicija).

Podsjetimo, Yarmouk je dio Damaska u kome su prije rata u Siriji bili smješteni protjerani Palestinci. ISIL (na mapi označeni crnom bojom) i Al-Qaida (na mapi označeni zelenom bojom) ovladali su tim prostorom, a nakon toga se međusobno sukobili. Na taj način je počela borba tri strane, svi protiv svih. Potom su sve strane uspostavile prekid vatre. Sirijska armija se nije miješala u konflikt, već je pustila teroriste da jedni drugima nanesu teške gubitke.

 

NV / foto print screen Google maps

Na vrh