Sirijska armija i danas napreduje u Halepu

30. Nov 2016. | 18:02 | NV
1

I danas stižu vijesti iz Sirije u kojima se kaže da sirijska armija nezaustavljivo napreduje ka potpunoj pobjedi u Halepu.

Naime, sirijska armija je danas oslobodila strateški važan kvart Sheikh Saeed na samom jugu grada (na donjem dijelu mape teritorij obilježen žutom bojom).

Važnost oslobođenog prostora ogleda se u činjenici da iz njega sirijska armija sada može napasti sjeverno i spojiti se sa vojskom s druge strane, ili pak krenuti zapadno ka dijelu grada pod imenom Sukkari.

Sukkari je izuzetno važan kvart, jer prilikom operacija za deblokadu istočnog dijela Halepa tu su se vodile teške borbe. Međutim, sada je ovaj dio grada sa tri strane okružen snagama sirijske armije i saveznika. Ukoliko bi sirijska vojska osvojila Sukkari moglo bi se reći da bi bitka za Halep tim činom bila vjerovatno okončana, budući da je na taj dio fronta smješteno na hiljade sirijskih vojnika koji brane proboj obruča sa dvije strane.

Mediji javljaju da je oko 18 hiljada ljudi uspjelo pobjeći na teritoriju koju kontroliše vojska, dok je 647 pobunjeničkih vojnika izvršilo predaju.

U isto vrijeme, pojavile su se špekulacije da će sirijska Al-Qaida (Al-Nusra front ili Jabhat Fateh al-Sham) još jednom pokušati napasti vladine snage u zapadnom dijelu grada u cilju probijanja opsade istočnog dijela.

 

NV / foto almasdarnews.com

Na vrh