Sirijska armija je pred pobjedom u Halepu

12. Dec 2016. | 21:34 | NV
halep

Sirijska armija polahko steže obruč u Halepu i sada je pitanje dana kada će kontrolisati čitav Halep. Suprotnu stranu može spasiti samo intervencija treće strane ili nešto još manje očekivano. Kao što je Sergej Lavrov najavio proteklih sedmica, “ili predaja ili uništenje”, jedina su opcija militantima.

Danas je sirijska armija dodatno napredovala, čime sada kontroliše oko 95 % čitavog Halepa, prenijeli su mediji. U današnjem napredovanju sirijska armija oslobodila je nekoliko kvartova, pa je izbila na kružni tok Hajj, koji je prirodna granica dva dijela Halepa razdvojeni kanalom i rijekom. Širina teritorija kojeg kontrolišu militanti nije veća od dva kilometra u najvećem dijelu opkoljenog dijela Halepa. Dakle, čitav taj džep otpora je pokriven oružanom vatrom sirijske armije barem sa dvije strane.

I dok vrijeme radi za sirijsku armiju, za suprtnu stranu to ne važi. Vjerovatno, i zalihe municije, ali i boraca, svakim danom su sve manje, budući da iscrpljujuća bitka traje već sedmicama, a mnogi su se predali i napustili dijelove pod opsadom, dok pomoć ne dolazi. Pojedini mediji, doduše prosirijski, su izvještavali da je moral militanata u Halepu slomljen, budući da su oni mišljenja da su ostavljeni sami bez pomoći Zapada i muslimansog svijeta.

Sa druge strane, sirijska armija zbog Halepa trpi na drugim frontovima, posebno onom kod Palmire, pa je očekivati da će operacije u Halepu biti još učestalije.

 

NV / foto googlemaps

Na vrh