Sirijska armija napreduje kod Damaska, turska armija i sirijski pobunjenici nezaustavljivi na putu ka Afrinu

10. Mar 2018. | 10:15 | NV
ghouta

Sirijska armija u borbama za predgrađe Damaska, Istočnu Ghoutu, svakim danom postiže pobjede koje mogu dovesti do toga da se ova pobunjenička enklava presječe na dva dijela. Do spajanja snaga sirijske armije i saveznika, prenose sirijski mediji, ostaje oko kilometar čime bi pobunjenička enklava bila podjeljena na sjeverni i južni dio.

Ofanziva sirijske armije koja traje oko tri sedmice donijela je pomake na terenu, pa je za samo desetak dana teritorija pod kontrolom pobunjenika prepolovljena.

Opozicija optužuje Damask i Rusiju za prekomjernu upotrebu sile, neselektivno bombardovanje i granatiranje u kome stradaju stotine civila. Vlast u Damasku optužuje pobunjenike da oni ne dozvoljavaju civilima da napuste prostor Istočne Ghoute i da ih koriste kao živi zid. Naime, sirijska armija je ranije otvorila koridore za civile i pobunjenike da napuste područje Istočne Ghoute.

Jučer je dio pripadnika sirijske Al-Qiade (poznati i pod imenom Hayat Tahrir al-Sham, ranije Jabhat al-Nusra) napustio Istočnu Ghoutu i biće prebačeni u provinciju Idlib, prenijela je Beta. Pobunjenička grupa Jaish al-Islam je saopštila da će dio pripadnika Hayat Tahrir al-Shama (HTS) napustiti Istočnu Ghoutu, ali bez preciznih podataka o kojem broju boraca se radi. Sirijski državni mediji, piše Beta, također nisu precizirali broj pripadnika HTS koji je napustio okolicu Damaska. Inače, prekidi vatre i sporazumi o deeskalaciji ne obuhvataju HTS, pa sirijske i ruske snage napadaju područja u kojima, prema njihovom mišljenju, ima pripadnika sirijske Al-Qaide. O borbama protiv ove grupe u drugim dijelovima Istočne Ghoute izvjestila je i sirijska državna novinska agencija Sana.

Pobunjenici sirijsku vlast terete i za upotrebu hemijskog oružja, a Damask odgovara da su to provokacije kojima se želi prizvati međunarodna intervencija protiv vlade u Damasku.

Agencije prenose da je jučer na prostor Istočne Ghoute ušao i konvoj Crvenog krsta koji dovozi humanitarnu pomoć za stanovnike koji godinama žive pod opsadom.

Nakon tri sedmice borbi, koje su uglavnom vođene u ruralnim dijelova Istočne Ghoute, borbe sada počinju i u urbanom dijelu. Mnogi upozoravaju da će sada stepen destrukcije tog dijela Sirije biti još veći, a da će shodno tome stradati još više civila koji su zbijeni na malom prostoru na kojem traju borbe i bombardovanje od strane ruskih i sirijskih aviona.

U ofanzivi koja traje tri sedmice, Damask je angažovao svoje elitne jedinice Tigar i dijelove Republikanske garde. Kao pojačanje u Damask stigla je i palestinska brigada Liwa al-Quds koju čine palestinske izbjeglice smještene u Halepu, a koji već imaju iskustvo borbe u urbanim poodručjima u stečenim u borbama za Halep, prenio je portal Al Masdar News.

Stalna podrška ruskih i sirijskih aviona i dovođenje novih snaga na ovaj front, Damasku daje prednost u odnosu na pobunjenike koji su godinama pod opsadom i koji ima dosta manje u odnosu na snage koje ih napadaju.

 

Erdogan: Ulazimo u Afrin 

Turska vojska, zajedno sa pripadnicima Slobodne sirijske vojske (FSA) lomi kurdski otpor na sjeveru Sirije uz samu granicu sa Turskom. Već nekoliko dana stižu vijesti da turske i pobunjeničke snage napreduju i da ubrzano potiskuju Kurde ka gradu Afrin.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je jučer izjavio da je u operaciji “Maslinova grančica” “neutralisano” 3171 pripadnik kurdskih milicija YPG, koje Turska smatra terorističkom grupom. Erdogan je rekao da će turska vojska i sirijski pobunjenici “u svakom trenutku” ući u Afrin, prenio je Tanjug.

Turski predsjednik je najavio da poslije Afrina Turska kreće na grad Manbij, koji je također pod kontrolom Kurda, ali tamo su od ranije prisutni i njihovi američki “savjetnici” koji su Kurdima pružali obuku za borbu protiv ISIL-a, podsjeća Tanjug. Politika SAD prema sirijskim Kurdima predmet je spora Ankare i Washingtona.

Prema današnjim informacijama medija koji prate dešavanja u Siriji, turske snage i sirijska opozicija nalaze se na oko dva kilometra od sjevernog ulaza u grad Afrin.

afrin

NV / foto AMN

Na vrh