Sirijska armija napreduje prema gradu Deir Ezzoru kojeg ISIL godinama drži pod opsadom

27. Jul 2017. | 09:08 | NV
screenshot

Sirijska armija je poteklih nekoliko dana napravila značajne pomake u borbi protiv terorista ISIL-a. Glavni cilj operacije koja se izvodi iz tri pravca prema gradu Deir Ezzoru jeste prekid opsade tog većinski sunitskog grada u blizini granice sa Irakom, a kojeg ISIL tri godine drži pod opsadom.

Elitne snage sirijske armije “Tigrovi” iz pravca jugoistoka Raqqe nezaustavljivo se kreću ka Deir Ezzoru. Brojni mediji su prenijeli da je sirijska armija sklopila sporazum sa sirijskim Kurdima okupljenim u Sirijske demokratske snage (SDF), a koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, da sirijska armija nesmetano ratuje protiv ISIL-a zapadnom obalom Eufrata i dođe do Deir Ezzora. U zadnjih sedam dana sirijska armija je oslobodila brojna mjesta i izbila na rijeku Eufrat, a nalazi se i veoma blizu granica provincije Deir Ezzor što znači da ih od samog grada dijeli prema različitim pricjenama oko 70 kilometara.

Iz pravca Palmire ka Deir Ezzoru sirijska armija, predvođena njenim 5. korpusom, potpomognuta ruskim zračnim udarima i savezničkim snagama pokušava ovladati gradom al-Sukhnah, koji je najveći grad između Palmire (koju sirijska armija kontroliše) i grada pod opsadom. Smatra se da je ovaj grad jedno od najvećih uporišta ISIL-a u tom dijelu Sirije, a okružen je pustinjom u kojoj i prije izbijanja rata u Siriji bilo veoma malo stanovništva.

Nakon nekoliko sedmica borbi za uzvisine oko grada al-Sukhnah, sirijska armija je zauzela i posljednje uzvišenje iznad grada i sada je samo pitanje vremena kada će ovladati i čitavim gradom. Prema pisanju pojedinih medija borbe se vode na samim prilazima gradu, ali za sada nema zvanične potvrde.

Sirijske snage napadaju ISIL i iz dubine pustinje prema gradu Al-Bukamal na granici sa Irakom i nalaze se na samo 27 kilometara od tog grada, izjavio je ruski general Sergej Rudskoj. Cilj ovoga napada je ovladavanje granicom sa Irakom, ali i odvalčenje diijela ISIL-ovi snaga sa pravaca gdje napadaju sirijske snage u namjeri da dođu do Deir Ezzora,

Brzo napredovanje sirijske vojske ne treba da iznenadi. Naime, u Siriji je mjesecima na snazi prekid vatre, a koji jedino isključuje ISIL i sirijsku Al-Qaidu (poznata i pod imenom Hayat Tahrir Al-Sham, ranije kao Al-Nusra). To omugućava vlastima u Damasku da na već iscrpljene i desetkovane snage ISIL-a pošalju hiljade vojnika. Uz to sirijska armija ima i prednost zračnih udara i artiljerijske podrške.

Da stvari za ISIL budu gore, sa iračke strane granice šiitske milicije napadaju ISIL na širokom frontu i nanose im teške gubitke. Pitanje je dana kada će u borbu biti upućene i regularna iračka vojska koja je oslobodila Mosul. Naime, po završetku bitke za Mosul, elitne snage iračke vojske dobile su odmor, ali se očekuje da ubrzo ponovo uključe u rat protiv ISIL-a.

U Raqqi, koja je de facto glavni grad ISIL-a, SDF kontroliše, po tvrdnjama kurdskih medija oko 45% grada. ISIL pruža grčevit otpor i nanosi teške gubitke SDF-u, ali uprkos tome SDF napreduje uz pomoć SAD.

 

NV / foto AMN

Na vrh