Sirijska armija srušila izraleski avion nakon što je izvršen napad u Siriji

10. Feb 2018. | 13:13 | NV
f-16

Do samo prije nekoliko sati iznad Sirije odbijala se prava drama, a broj žrtava, količina štete i sve informacije se još uvijek utvrđuju.

Izraelski avioni su napali ciljeve u Siriji, kasnije sa obrazloženjem iz Tel Aviva da su ciljali mjesta s kojih su iranske snage lansirale bespilotnu letjelicu koja je ušla u zračni prostor Izraela. Sirijska verzija je da su ponovo napadnuti iz Izraela kao mnogo puta do sada.

Izraleski avion F-16 je oboren, a piloti su se katapultirali i prizemljili u Izraelu. Jedan je teže, a drugi lakše povrijeđen, priznao je Izrael.

Iz Sirije tvrde da je pogođeno više od jednog aviona izraelske vojske i da su mnoge izraelske rakete presretnute prije nego su pogodile metu.

Nakon što je avion oboren, Izrael je pokrenuo novu seriju napada, a mete su bile različite, kako je saopšteno iz izraelske vojske, od čega su četiri dio iranskih vojnih instalacija u Siriji. Ciljani su i položaji sirijske vojske na Golanskoj visoravni, gdje je trenutno primirje između vladinih i opozicionih snaga. Lokalni izvori javljaju da su se eksplozije mogle čuti i u Damasku, odnosno njegovoj okolini u mjestu Al-Kiswah, gdje je pogođeno skladište municije. Pojedini izvori tvrde da su napadnute i baze u blizini Palmire i Homsa, više od stotinu kilometara sjeverno od Damaska.

Vijest o izraelskom napadu potvrdila je i sirijska agencija SANA, kazavši da je na zemlju izvršena “agresija” te da je agresorski avion pao na područje “okupirane Palestine”.

Iz Jordana stižu informacije da je tamošnja protivvazdušna odbrana presrela jednu raketu te da je na teritoriju te zemlje pale olupine čije se porijeklo utvrđuje. Još nije jasno da li se radi o dijelovima aviona, drona ili rakete te kome oni pripadaju. Iz Jordana je saopšteno da se radi o nenaseljenom dijelu te države i da žrtava nema.

 

NV / foto Sana

Na vrh