Sirijska vlada odbila novo primirje

20. Nov 2016. | 19:44 | NV
1479655297_Q3Dnm

Sirijska vlada odbila je prijedlog Ujedinjenih nacija (UN) da sklopi primirje, koje podrazumjeva da istočni dio Halepa, koji je trenutno pod komandom pobunjeničkih snaga, ostane pod kontrolom opozicije ukoliko se borci pobunjeničkih snaga povuku, prenosi BBC.

Ministar vanjskih poslova Sirije Walid Muallem rekao je danas nakon razgovora sa predstavnikom UN Staffanom de Misturom, da ta ideja predstavlja “povredu nacionalnog suvereniteta”, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, državne institucije moraju biti ponovo uspostavljene u cijelom gradu jer je to pitanje suvereniteta države.

“Nije prihvatljivo ostaviti 275.000 ljudi da budu taoci 6.000 do 7.000 naoružanih ljudi. Ne postoji vlada na svijetu koja bi to prihvatila”, rekao je Muallem.

Podsjetimo, sva ranija primirja su završila neuspješno, a sva su došla u trenutku napretka sirijskih snaga na terenu. Novih zamah sirijske armije i dolazak ruskih ratnih brodova pred sirijske obale, političko vodstvo Sirije pokušava maksimalno iskoristiti.

 

NV / foto mofa.gov.sy

Na vrh