Sirijska vojska napreduje ka Idlibu

3. Feb 2018. | 07:59 | NV
idlib halep

Posljednjih mjeseci odvija se važna operacija za ishod rata u Siriji. Naime, sirijska armija sa saveznicima posljednjih mjeseci provodi operaciju u graničnom području sirijskih provincija Idlib, Hama i Halep.

Za samo nekoliko sedmica sirijske snage su uspjele ovladati sa gotovo trećinom prostora kojeg je pod svojom kontrolom u ovom dijelu Sirije držala Slobodna sirijska vojska (FSA) i sirijska Al Qaida poznata i pod imenom Hayat Tahrir al-Sham. Sirijska agencija Sana prenosi da se radi o blizu 300 gradova i sela kojima je sirijska vojska ovladala u kratkom periodu.

Sirijska vojska, predvođenja elitnim jedinicama “Tigar”, je uspjela opozicione snage pomjeriti oko pedesetak kilometara od grada Khanasira koji ima stratešku važnost, jer tu je godinama bila uspostavljena glavna linija opskrbe za grad Halep. Godinama je ta cesta bila prekidana, na kraći ili duži period, od strane opozicije. Međutim, ta opasnost sada je otklonjena i sirijska armija napreduje ka gradu Idlibu koji je de facto glavni grad pobune protiv vlade Bashara al-Assada.

Snage odane Damasku i dalje napreduju, pa se sada nalaze na samo desetak kilometara (Sana navodi da se radi o devet kilometara) od strateški važnog grada Saraqib (50 kilometara udaljen od Halepa) koji je smještan uz autoput M5 i koji je prije rata povezivao gradove Hama i Halep. Također, na oko 30 kilometara nalazi se i sam Idlib, ali i šiitski gradovi Al Fuah i Kafraya koji su godinama pod opsadom. Na strani sirijske vojske i ovaj put učestvuje libanski Hezbollah. Za samo dva dana, od kraja januara i početka februara ove snage su preuzele kontrolu nad 92 kvadartna kilometra terena, spajajući se sa svojim snagama na jugu Halepa.

Ovaj veliki uspjeh sirijske armije za kratko vrijeme, koji mnogi nisu očekivali, analitičari objašnjavaju strukturom terena u kome preovladavaju ravnice pogodne za oklopne jedinice sirijske armije. Također, nakon poraza ISIL-a, sirijske snage mogu na jednom mjestu koncentrisati više trupa i dobiti bolju zračnu podršku, posebno od strane ruskih snaga koje su povukle dio jedinica iz Sirije.

Prema posljednjim informacijama operacija se nastavlja, a mediji špekulišu o daljnjim potezima sirijske vojske i njenih saveznika, odnosno o daljnjim pravcima napada.

Opozicione snage su upozorile da bi daljnje napredovanje sirijske vojske moglo pokrenuti novi ezgodus stanovništva prema Idlibu.

 

NV

Na vrh