Sirijska vojska napreduje u Hami

10. Oct 2016. | 11:05 | NV
Jund-al-aqsa1-696x346

U sirijskoj provinciji Hama u proteklim danima sirijska armija napravila je nekoliko vrijednih pobjeda. Naime, prije nekoliko mjeseci džihadisti su uzeli nekoliko sela i manjih gradova, pa je sirijska vojska u taj dio Sirije poslala dodatna pojačanja, uključujući elitne jedinice.

Presstv.ir prenosi da je sirijska armija oslobodila sela Maan i al-Kabariya, koja su strateški važna za daljnje napredovanje.

Preokret na ratištu u ovom dijelu Sirije je i rezultat unutrašnjeg sukoba džihadista iz grupe Jabhat Fateh al-Sham i Jund al-Aqse. Jund al-Aqsu bivši saveznici terete da su oni ćelije spavači ISIL-a. Sukobi su buknuli u nekoliko sela i gradova, uključujući u Idlibu gdje su sukobi dosta žestoki. Tom prilikom uhapšen je i jedan od komandanata Jund al Aqse.

Jund al-Aqsa (pripadnik i zastava na slici) je manja grupa od Jabhat Fateha al-Shama i mnogi smatraju da će u ovom sukobu biti poraženi. Pojavile su se informacije da su pripadnici ove grupe spremni da se pridruže formacijama Fateha al-Shama, ali su se već oglasili neki od vodećih ljudi Fateha al-Shama koji su rekli da to ne dolazi u obzir

 

 

NV/ presstv.ir / foto almasdernews.com

Na vrh