Sirijska vojska oslobodila grad Deir Ezzor iz ruku terorista ISIL-a

3. Nov 2017. | 20:08 | NV
1(116)

Sirijska vojska je uz podršku ruskih saveznika oslobodila grad Deir Ezzor od terorističke grupe ISIL, naveo je u četvrtak Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), prenosi agencija Patria.

Sirijski državni mediji su ranije objavili veliko napredovanje vojske u tom gradu na istoku zemlje, središtu pokrajine bogate naftom koja graniči s Irakom.

Sirijska vojska i njihovi saveznici su uz podršku ruske avijacije preuzeli potpunu kontrolu nad gradom Deir Ezzorom, dodaje SOHR sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Glavni grad istoimene pokrajine smješten je na zapadnoj obali rijeke Eufrat, a ISIL je jedan dio grada pod kontrolom sirijske vlade držao tri godine pod opsadom. Opskrba tog dijela grada vršila se jedino zračnim putem. Prema različitim procjenama u okruženju ISIL-a bilo je preko 100 hiljada civila. Sirijska vojska je tek u septembru uspjela probiti obruč oko grada i spojila se sa ostatkom teritorije pod kontrolom vlade čime su spašeni civili u gradu.

Sirijski mediji prenose da se borbe vode za posljednje objekte u kojima se nalazi poneki pripadnik ISIL-a, dok u dijelovima koje kontrolišu vrše se deminiranje i uklanjanje zaostalih eksplozivnih sredstava.

 

NV

Na vrh