Sirijska vojska tvrdi da je oborila izraelski avion, a Izrael to poriče

17. Mar 2017. | 10:52 | NV
timesofi

Još jedna napeta noć u Siriji. Prema izvještajima medija sa Bliskog istoka sinoć je Izrael avionima napao položaje Hezbollaha u Siriji, a sirijska protivzračna odbrana pucala na te avione.

Uglavnom, gore napisano je jedino oko čega se u ovom trenutku slažu obje strane.

Naime, kako piše sirijska agencija Sana, četiri izraleska aviona su pokušala izvršiti napad u provinciji Homs u blizini grada Palmira. Sirijska vojska je reagovala, jedan avion srušila, drugi pogodila, a druga dva aviona su odustala od napada. Sve to se desilo u dva sata i četrdeset minuta iza ponoći po tamošnjem vremenu.

Iz glavne komande sirijske vojske saopšteno je da “ovaj nesumljivi čin agresije je došao od strane cionističkog režima sa namjerom da podrži terorističku bandu ISIL i da im očajnički pokuša podići srušeni moral te odvući pažnju od pobjeda koje nad ovom terorističkom organizacijom postiže sirijska armija.”

Izraleski mediji imaju svoju verziju priče. Times of Israel piše da je se okršaj zaista desio i da je sirijska armija ispalila projektile prema izraelskim avionima, ali da niti jedan od njih nije pogođen.

Iz izraelske vojske ja saopšteno da “niti jedan civil ili izraelski ratni avion nije bio ugrožen” u okršaju koji se desio rano jutros.

Izraelska strana tvrdi da su projektile koje je ispalila sirijska strana presreli i uništili projektili koje je ispalila izraelska protivraketna odbrana “Arrow” (Strijela) koji je Izrael koristi u tu svrhu.

Mediji su također prenijeli vijest da su se alarmi za uzbunu i spašavanje civila upalili na sjeveru Izraela u nekoliko gradova.

Koliko je izraeski čin agresije na suverenu državu bio uspješan, odnosno da li su pogođeni željeni ciljevi, za sada nije poznato, kao što nije poznato iz nezavisnih izvora da li su avioni zaista pogođeni.

 

NV / foto Times of Israel

Na vrh