Sirijska vojska u velikoj ofanzivi protiv ISIL-a, Deir Ezzor pred oslobađanjem

4. Sep 2017. | 09:58 | NV
zor

Nakon sloma u Iraku, ISIL se nalazi se pred porazom i u susjednoj Siriji, piše agencija Patria.

Sirijska vojska prije nekoliko dana pokrenula je ofanzivu protiv terorista ISIL-a, a grad Deir Ezzor nalazi se pred oslobađanjem nakon dvije i po godine okupacije i opsade.

Pripadnici elitne 104. brigade republikanske sirijske garde pod komandom Issama Zahreddina bili su dvije i po godine u okruženju i odolijevali su napadima terorista ISIL-a koji su zauzeli jedan dio grada.

Sirijska vojska je u posljednjoj ofanzivi došla na svega desetak kilometara od pripadnika 104. brigade i samo je pitanje sata kada će se sastati.

Napad predvode elitne jedinice “Tigar”, a podršku im pružaju lokalni plemenski borci i ruska avijacija.

Južnije od njih raspoređene su šiitske milicije i 5. Korpus sirijske vojske poznat pod imenom “Lovci na ISIL”, a koji obučavaju Rusi i u čijem sastavu se nalaze dobrovoljci koji su uglavnom izbjeglice iz dijelova Sirije koje kontroliše ISIL te oni čiji su članovi porodice nastradali od ISIL-a. Njihov zadatak je odvlačenje velikog dijela ISIL-ovih snaga u pravcu grada Bukamal, a koji se nalazi istočno od Deir Ezzora.

Prema nekim vladinim procjenama u okruženju u Deir Ezzoru se nalazi oko 300.000 civila, piše NAP.

U nekim dijelovima grada narod je izašao na ulice kako bi proslavio i dao podršku sirijskoj vojsci, što je izazvalo revolt terorista ISIL-a koji su zapucali po civilima, ali nema podataka o povrijeđenima.

 

NV / NAP

Na vrh