Sirijski militanti podržani od strane Turske nadomak zauzimanja grada Al-Bab

15. Nov 2016. | 08:51 | NV
Northern-Aleppo-map-696x462

Sirijske naoružane grupe koje podržava Turska, a koje su okupljene u ovom djelu Sirije pod imenom Sirijska slobodna vojska (FSA) u ponedeljak kasno uvečer ušle su u sjeverne dijelove grada Al-Bab koje kontroliše ISIL, prenose mediji.

Ovo je rezultat brzog osvajanja terena kojeg je kontrolisao ISIL-a jer su oni pritisnut i sa druge dvije strane: od Kurda okupljenih u Sirijske demokratske snage (SDF) koje podržavaju Sjedinjene Američke Države i sirijske armije sa druge strane.

Kako prenosi almasdernews.com napredak je uslijedio nakon američkih zračnih napada i djelovanja turske artiljerije uključujući tenkove. ISIL je bio primoran da se povuče i prepusti sjeverni dio grada. Za sada je nepoznato kakve će poteze povući ISIL, budući da se Raqqa i Mosul (njihovi de facto glavni gradovi) nalaze na udaru.

Podsjetimo, otkako je Turska odlučila, zajedno sa pomenutim grupama, pokrenuti operaciju “Štit Eufrata” na sjeveru Sirije, za 84 dana operacije zauzeta su 214 sela i gradova od ISIL-a. Međutim, ono što brine mnoge u Siriji i izvan nje je činjenica da su te grupe de facto u ratu sa SDF-om i sirijskom armijom, a sve pomenute strane vode operacije protiv ISIL-a na malom prostoru.

 

NV / foto almasdernews.com

Oznake:

Na vrh