Sjećanja: Ruže za sve nevino ubijene u Višegradu

20. May 2017. | 22:29 | NV
visegrad12

Nekoliko stotina Bošnjaka danas je simboličnim bacanjem 3.000 ruža u Drinu sjetilo se svih stradalih nevinih žrtava.

Ovaj događaj organizovan je povodom 25. godišnjice stradanja višegradskih Bošnjaka, u toku 1992. godine. Danas je obavljena i dženaza ubijenom Omeru Kasapoviću. U trenutku kada je ubijen 1992. godine Omer Kasapović je imao 48 godina.

U toku agresije u više navrata vršena su masovna ubijanja Bošnjaka višegradskog kraja, a mnoga tijela su bačena u rijeku Drinu, zbog čega značajan dio tijela žrtava ovih zločina vjerovatno nikada neće biti ni pronađen.

Zbog zločina u Višegradu Haški tribunal i Sud BiH izrekli su niz osuđujućih poresuda, među kojima je i doživotna kazna zatvora izrečena Milanu Lukiću.

Jutros su autobusi sa preživjelim žrtvama I porodicama nastradalih zaustavljena u Međeđi gdje su naišli na blokadu policije Republike Srpske koja im nije dozvolila dalji prolazak.

Cijelo jutro policija RS-a blokirala je prolazak konvoja od 15 autobusa. Prema svjedočenju koje smo dobili od učesnika ovog konvoja, policija RS je blokirala put prema Višegradu pod izgovorom da se četnici postrojavaju na višegradskom mostu i u Draževini. Tek su naknadno pušteni, nakon što su u Međeđi proveli dva sata.

 

NV / NAP

Na vrh