Sjećate li se Omrana Daqneesha? Dječak koji je bio simbol stradanja Halepa danas je živ i zdrav

6. Jun 2017. | 09:08 | NV
omran

Sjećate li se dječaka Omrana Daqneesha, koji prekriven prašinom i krvlju nepomično sjedi u kolima hitne pomoći?

Prema pisanju brojnih medija Omran je živ i zdrav i sa svojom porodicom živi u Halepu.

Britanski Telegraph piše o dječakovom slučaju i podsjeća da je njegovo lice bilo simbol stradanja Halepa.

Telegraph piše da je Omranova porodica i danas u Halepu i da je tokom čitavog rata bila lojalna sirijskim vlastima, pa čak i u trenucima dok su istočni dio Halepa kontrolisale različite pobunjeničke grupe.

U snimcima koje su objavili sirijski i libanski mediji, piše Telegraph, Omranov otac govori da su pobunjenici namjeravali koristiti dječakovu „krv za trgovinu“ i da je on to spriječio, jer je ubrzo odlučio ošišati dječaka kako bi njegova identifikacija sa ranijim fotografijama bila teža.

On dalje kaže, piše Guardian, da on nije čuo avione koji su bombardovali istočni dio Halepa, kada se pomenuti incident desio i da je kasnije odbio napustiti Siriju, iako je imao ponuda da to uradi.

Guardian ostavlja prostor sumnji da je sirijska vlada prisilila, ili na drugi način pridobila, Omranovog oca da pristane na ovakav intervju.

Po objavljivanju priče o dječaku na društvenim mrežama, ali i u komentarima ispod tih istih članaka u brojnim medijima, opet je pokrenuta debata o propagandi. I dok jedni fotografije Omrana prekrivene krvlju na naslovnicama vodećih svjetskih medija vide kao propagandu, drugi reportažu sirijskih medija o današnjem životu Omrana vide kao propagandu.

media

NV / foto Telegraph

Na vrh