Sjedinjene Države traže od Rusije da izvrši pritisak na Siriju

SAD su u ponedjeljak zatražile od Rusije da izvrši pritisak na Siriju da obustavi bombardovanje opozicionih snaga i civila u Alepu i predgrađima Damaska, saopćio je State Department

24. May 2016. | 09:02 | Dž.A.
635850337562473618-EPA-USA-OBAMA

To je u telefonskom razgovoru američki državni tajnik John Kerry zatražio od ruskog kolege Sergeja Lavrova.

“Rusija ima posebnu odgovornost po tom pitanju da izvrši pritisak na režim da okonča ofanzivne napade i udare u kojima ginu civili, kao i da u potpunosti poštuju sporazum o prekidu neprijateljstava”, navodi se u saopćenju, prenosi agencija AFP.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da su Lavrov i Kerry razgovarali o zajedničkim operacijama protiv terorista u Siriji.

Moskva je prošle nedjelje predložila zajedničke zračne udare protiv džihadista u Siriji, ali je to Washington odbio.

“Razgovor se fokusirao na situaciju oko Sirije, uključujući prijedloge Rusije da se održe zajedničke operacije protiv terorističkih grupa aktivnih u toj zemlji i drugih ilegalnih oružanih grupa koje ne poštuju režim primirja, kao i da se spriječi prelazak naoružanih ljudi i oružja preko turske granice”, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Lavrov je, kako se dodaje, još jednom istakao potrebu da Washington ispuni što prije svoje obećanje i razdvoji sirijsku opoziciju koju podržava od terorista Nusra fronta koji ne prihvataju primirje, prenosi Tass.

(FENA)

Na vrh