Sjednica Zastupničkog doma PS BiH odgođena, nisu došli predstavnici SNSD-a i Saveza za promjene

15. Nov 2017. | 12:23 | NV
parlament bih(21)

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH prekinuta je zbog nedolaska predstavnika SNSD-a i Saveza za promjene.

Predstavnici SNSD-a još ranije su rekli da neće doći, dok je Borjana Krišto, predsjedavajuća Zastupničkog doma kazala kako je jutros na stolu zatekla obavještenje Saveza za promjene da se neće pojavit na sjednici.

Izostankom predstavnika SNSD-a i Saveza za promjene bilo je kvoruma za održavanje sjednice, ali ne i za donošenje odluka, pa je predsjedavajuća Krišto donijela odluku da se sjednica odloži do daljnjeg.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić danas je u Banja Luci sazvao sastanak za predstavnike iz Saveza za promjena u u Parlamentu BiH.

 

Bećirović: Ako neko misli da nedolaskom može blokirati državu, grdno se vara

Zastupnik SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović kazao je nakon odgođene sjednice Predstavničkog doma da se ne slaže s tom odlukom, jer je, po njegovom mišljenju, postojao kvorum za odlučivanje.

“Ne slažem se s odlukom kolegija Predstavničkog doma, jer danas je postojao kvorum za rad za razliku od mišljenja predsjedavajuće Borjane Krišto. Odgovorno tvrdim da je postojao i način da se odlučuje u Predstavničkom domu, jer je ovo antidejtonsko ponašanje, nedolazak na sjednicu. O tome moraju razmisliti oni koji to rade, jer ako neko misli da će tako što neće doći na sjednicu blokirati rad institucija, on se grdno vara.

BiH će funkcionirati, a najbolje će funkcionirati tako što će svako obavljati svoj posao i obaveze u skladu s poslovnikom i Ustavom države BiH i to mora biti jasna poruka koja danas ide iz Državnog parlamenta.

Želim jasno reći, prema poslovniku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Parlament je danas imao kvorum da radi, Parlament je također imao i kvorum da odlučuje. Druga je stvar, i to je kolegij trebao reći, da li je eventualno trebalo sazvati novu sjednicu kolegija i reći da zbog političke mudrosti ili nekih drugih razloga, da treba odgoditi ovu sjednicu na nekoliko dana, ali reći da Predstavnički dom nema pravo da radi i odlučuje, a da ima kvorum je apsolutno neprihvatljivo i mislim da je i predsjedavajuća Predstavničkog doma prekršila poslovnik”, kazao je Bećirović.

 

NV / NAP

Na vrh