Sjeverna Koreja objavila godišnji izvještaj: Amerika flagrantno krši ljudska prava

31. Jan 2018. | 11:52 | NV
North Korean Leader Kim Jong Un gives field guidance to the Pyongyang mushroom factory in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) in Pyongyang on April 8, 2017. KCNA/via REUTERS

Vlasti Sjeverne Koreje osudile su danas SAD da “flagrantno krše ljudska prava”, javila je sjevernokorejska agencija KCNA, prenosi B92.

Sjeverna Koreja je objavila svoj godišnji izvještaj na engleskom jeziku o ljudskim pravima u trenutku kada je američki predsjednik počinjao govor u Kongresu u kome je osudio nuklearni program Pjongjanga.

I Washington objavljuje godišnji izvještaj o ljudskim pravima u kojem je Sjeverna Koreja također na meti kritika.

“SAD koje se predstavljaju kao čuvari demokratije i šampioni u poštovanju ljudskih prava podstiču kršenje tih prava i nikada neće moći da sakriju svoj pravi identitet flagrantnih kršitelja ljudskih prava”, navodi se u izvještaju u kojem se pominju rasna diskriminacija i mizantropija kao “ozbiljne bolesti američkog društva” koje su dodatno pojačane dolaskom Donalda Trumpa na vlast.

Pisanje godišnjih izvještaja o ljudskim pravima u svijetu nije samo praksa ove dvije države. To je počela raditi i Kina, koja slično kao i njen susjed, tereti SAD za različita kršenja ljudskih prava. Prethodno, ove dvije države (Sjeverna Koreja i Kina) su često bile predmet američkih izvještaja o ljudskim pravima i u pravilu radilo se o negativnim ocjenama.

 

NV

Na vrh