Sjeverna Koreja pozvala na ujedinjenje sa Južnom Korejom

25. Jan 2018. | 17:07 | NV
53079

Sjevernokorejske vlasti objavile proglas kojim su pozvale “sve Korejce u zemlji i inostranstvu” da “promovišu kontakt i saradnju Sjeverne i Južne Koreje”, prenosi B92.

U proglasu koji je u srijedu uvečer objavila sjevernokorejska novinska agencija KCNA, Korejci se pozivaju da “udruže svoje napore u nastojanju da unaprijede odnose Sjevera i Juga i da načine pomak ka ujedinjenju”.

“Hajde da što prije unapredimo odnose sjevera i juga i utremo širok put ružičastoj budućnosti nacije koja će biti ponovo ujedinjena, snažna i uspješna”, navodi se u proglasu i poziva na “odlučno suprotstavljanje svim preprekama” na putu poboljšanja odnosa, na ublažavanje vojne napetosti i stvaranje miroljubive klime na Korejskom poluostrvu.

“Promovišimo kontakte, putovanja i razmjenu između Sjevera u Juga kako bi nestale podjele”, navodi se uz poziv svim sunarodnicima da unište izazove na putu ujedinjenja i da Sjever i Jug sami riješe sve sporove.

“Pozivamo sve Korejce da čvrsto vjeruju u svijetlu budućnost nacije i da se svi kao jedan bore za sveti cilj da ovu godinu učine važnom godinom velikih promjena koje će vječno sjati u historiji nacionalnog ujedinjenja”, navodi se u proglasu usvojenom na sastanku sjevernokorejskog rukovodstva.

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un je u novogodišnjem obraćanju pozvao na ujedinjenje dvije države, ocijenivši da je ova godina značajna i za Sjevernu Koreju, koja obilježava 70 godina postojanja, i za Južnu Koreju, koja je domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Dvije Koreje su dogovorile nastup sjevernokorejskih sportista na Igrama, zajednički defile na otvaranju pod zastavom ujedinjene Koreje, a imaće i zajedničku reprezentaciju u ženskom hokeju na ledu.

Ovakvim potezima Sjeverna Koreja šalje poruku svijetu da u kontaktima sa Južnom Korejom oni mogu pronaći zajedničku riječ.

 

NV

Na vrh