Sjeverna Koreja šalje šefa države u posjetu Južnoj Koreji

5. Feb 2018. | 09:27 | NV
kim jong nam

Sjeverna Koreja poslaće na otvaranje Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji svog najvišeg državnog zvaničnika, predsjednika Prezidijuma Vrhovne narodne skupštine Sjeverne Koreje Kim Yong-nama, prenose svjetski mediji.

The New York Times piše da će on, zajedno sa delegacijom koju predvodi, u Južnoj Koreji provesti tri dana, počevši od petka 9. februara.

Radi se o de facto šefu države, čije su uloge uglavnom ceremonijalne, ali radi se o važnom političaru u Sjevernoj Koreji. Danas devedesetogodišnjak, Kim Yong-nam je bio ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje od 1983. do 1998. godine i vjeruje se da je blizak saradnik aktuelnog i prošlih vođa u Sjevernoj Koreji.

On će predvoditi 22-članu delegaciju Sjeverne Koreje u Pyongchangu gdje će se održati Zimske olimpijske igre, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje, prenosi BBC.

Guardian podsjeća da je on najviši zvaničnik Sjeverne Koreje koji je posjetio južnog susjeda još od posjete Choe Ryong-hae, tada drugog čovjeka u vladajućoj nomenklaturi Sjeverne Koreje, koji je 2014. godine posjetio Incheon koji je ugostio Azijske igra.

Zamiljivo je da je Kim Yong-nam vodio sjevernokorejsku delegaciju i na otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

Guardian prenosi da postoje špekulacije da će se visoki zvaničnik Sjeverne Koreje sastati sa američkim potpredsjednikom Mike Penceom koji će također boraviti u Južnoj Koreji na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Kim Yong-nam čini zajedno sa premijerom Pak Pong-yuom i vođom Kim Jong-unom tripartitnu izvršnu vlasti Sjeverne Koreje.

Mediji prenose da će se ovaj sjevernokorejski političar sresti i sa južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom, velikim zagovornikom diplomatskih pregovora dvije korejske države. Moon Jae-in će se sresti, kako je najavljenom, sa Penceom i sa japanskim premijerom Shinzo Abeom.

Kim Yong-nam je jedan od rijetkih zvaničnika Sjeverne Koreje koji nije pod sankcijama Ujedinjenih nacija zbog testiranja raketa i nuklearnog oružja, podsjeća The New York Times.

 

NV / foto Guardian

Na vrh